Психичното здраве на българина се влошава и няма никаква реакция от страна на държавата, на обществото и на институциите, заяви д-р Христо Хинков, ръководител на сектор „Психично здраве" в Националния център по обществено здраве и анализи, в ефира на „Хоризонт".

Непрекъснато сме свидетели на поредици от най-ужасяващи случки, заливаме се от тези неща, но най-страшното е, че започваме да претръпваме. Не е правено нищо, за да се разясни какво представлява психично болният човек, да се хуманизира тази тематика, каза д-р Хинков.

По думите му това е почти варварско отношение и нагласа в нашето общество. Дълбоко е незнанието за структурата на психичното разстройство, за различните варианти на психичното разстройство. СЗО има един девиз - Няма здраве без психично здраве, каза още медикът.

По отношение на идеята за регистър на хората с психични заболявания Хинчев е на мнение, че той е израз на паническо бягство от честно казване на нещата такива, каквито са. Специалистът обясни, че в закона за здравето, в член 147 е казано, че МЗ поддържа служебен регистър на лица с психични разстройства.

Регистърът е такъв документ, в който се вкарва информация и тя стои там, ако няма процедура по изличаването на тази информация. Поддръжката на регистъра е сложна процедура и техника. Една пета от хората страдат от психично разстройство. От тях обаче една много малка част страда опасно и тук се подразбира, във втората алинея на този член, за кого става въпрос, посочи д-р Хинков.

Той коментира и случая, при който дете скочи от шестия етаж на блок, за да докаже любовта си на момиче, и изпращането на психолози в училищата:

Не виждам какво ще правят тези спешно изпратени психолози в училищата. Това звучи изключително безумно. Това са неща, които трябва да се заложат в програмите за обучение, в щатовете, трябва те да бъдат постоянно в училищата, да бъдат обучени, трябва и самите учители да имат такова обучение.