Д-р Цветан Райчинов отново беше избран за председател на Българския лекарски съюз. Това стана на провелия се днес в Плевен 54-и редовен събор на БЛС.

Райчинов спечели балотажа след като получи повече гласове от Мариана Кирилова - председател на Лекарската колегия във Велико Търново.

Преди да се стигне до балотаж, се проведе тайно гласуване, в което за поста се бориха трима кандидати - д-р Цветан Райчинов, проф. Гено Киров – бивш директор на болницата на МВР, и д-р Мариана Кирилова.

По-рано четвъртият кандидат за председател на БЛС д-р Андрей Кехайов оттегли кандидатурата си.

Кехайов се отказа от битката, обиден от негативното отношение на залата срещу него, след като делегати на събора напомниха, че той не е освободен от отговорност като бивш председател на БЛС и попитаха за кого е купил перли на стойност 864 лв.

Малко преди това кандидатите за поста обявиха, че бъдещият председател на БЛС няма да е бивш агент на Държавна сигурност.

По предложение на делегатите, всеки номиниран за ръководния пост трябва да заяви пред събора дали е бил в Държавна сигурност, както и да декларира, че няма да използва поста, който заема, за политически трамплин, съобщава zdrave.net.

Д-р Райчинов заяви, че няма политически цели и разкри, че два пъти до момента е имал предложения в тази посока. Той отрече и да е имал принадлежност към ДС.

В писмо изпратено до медиите от сдружение „Български лекар" заявиха, че в Плевен фарсът, наречен събор на българския лекарски съюз продължава, дирижиран от стоматолога Семерджиев, мястото на който не е в тази организация.

След като изложи програмата си, д-р Андрей Кехайов оттегли своята кандидатура за председател, в знак на протест срещу отнетото право на глас на делегати от Смолян и Търговище, както и срещу това, че председателят на БЛС за пореден път нямаше доблест и смелост да представи по надлежния ред финансов отчет и да съобщи пред делегатите размера на средствата, получавани под различни форми от него и приближените от екипа му.

Това е недопустимо поведение на лидер на такава съсловна организация, поради което д-р Кехайов призова и д-р Райчинов да оттегли кандидатурата си, като даде път и възможност на нови хора да поемат управлението, но това не беше направено.
Фактът, че на събора не беше поканен министър Константинов, в качеството му на бивш заместник-председател на Съюза, както и искането на неговата оставка преди дни, въз основа на решение само на Управителния съвет на БЛС, потвърждава тенденцията към политизиране в ръководството на организацията.

Делегатите са решени да потърсят отговорност за подобно дълбоко неморално поведение и да искат провеждане на нов събор.

По-рано днес стана ясно, че съборът е започнал със скандал. Спорът вчера е бил между председателя на организацията и няколко колегии и е бил по повод превеждането на членски внос към централата на организацията.

Въпреки твърденията на колегиите, че са превели необходимите суми, всички делегати на търговищката и половината от тези на смолянската колегия, които представляват над 500 лекари, са били лишени от правото да гласуват, посочват от Български лекар, изтъквайки, че така се допуска разцепление в организацията.

От 330 делегати в началото на заседанието към края му са останали само около тридесетина.

Необяснимо защо, въпреки че в България има самостоятелен зъболекарски съюз, на събора на лекарската организация присъства в качеството си на асоцииран член само един стоматолог - бивш министър, твърдят още от организацията.

От там са категорични, че председателят на БЛС все още дължи обяснение пред делегатите за какво са похарчени над 2 милиона от членския внос на лекарите през последния мандат и за това дали е морално да получава едновременно големи заплати от БЛС и от ДКЦ в Русе.