Служители на ГДБОП неутрализираха престъпна група, занимавала се с производство и разпространение на неистински документи за самоличност и фалшиви пари.

Открити са две производствени бази за изработка на фалшиви документи, иззети са голямо количество неистински банкноти, талони за автомобили, печати, хартия за дипломи, корици за паспорти и други, съобщават от пресцентъра на МВР.

Вчера служители на ГД „Борба с организираната престъпност", под ръководството на Софийската градска прокуратура проведоха спецакция на територията на София, Велико Търново и Кюстендил.

Акцията започнала със задържането на С.З., на 45 години от София. Той бил спрян на околовръстния път в София. В автомобила на мъжа, който е криминално проявен, били открити 10 000 неистински евро банкноти с номинал 100.

В ресторант в центъра на столицата, собственост на организатора на групата - А.Б., на 44 години от София, криминално проявен, са намерени над 60 листа с отпечатани билети за гръцкото метро.

Антимафиотите задържали и останалите членове на престъпната група - Н.Р./57г./, В.Р./56г./, Е.И./45г./, Б.Б./59г./, всички от София, Й.Ч./57г./от Кюстендил, Х.Х./51г./, П.М./52г./, и двамата от София и Д.Д./54г./от Велико Търново. У тях са открити 1700 неистински щатски долара, както и неистински евро банкноти с номинал 200.

Вероятно вчерашната акция на спецполицаите в София, при която с фалшиви пари бяха задържани двама мъже, е част от същата операция.

В жилищата на задържаните са открити две производствени бази за изработка на фалшиви документи - в София и Велико Търново. Иззети са голямо количество неистински български и чужди големи талони за автомобили, празни бланки за дипломи, 35 печати на различни институции, хартия за дипломи, холограми, неистински 860 таксови марки, корици за паспорти, български и чужди визи и големи количества чешки бандероли, холограми за гражданска отговорност.

Спецполицаите намерили и иззели още неистински банкноти - 11 по 50 евро, 17 по 100 щатски долара и една от 200 евро. Намерени и иззети са множество компютърни конфигурации, както и материали и пособия за изработката на фалшификатите.

В печатна база в близост до столично училище са открити и иззети чешки, гръцки и испански бандероли, както и печатарски плаки за тяхната изработка.
На задържаните им е наложена полицейска мярка за 24 часа.
Действията по разследването продължават.