Служители на ГДБОП задържаха четирима души за участие в схема с „финансови мулета". Извършителите са задържани вчера при операция за предотвратяване на престъпна дейност, свързана с организиране и структуриране на мрежа от "финансови мулета".

Служителите на сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт" към ГДБОП извършили операцията съвместно с колегите си от териториалните звена в Бургас и Русе. Криминалистите пристъпили към акцията едва след като няколко месеца работили активно по случая.

В хода на разследването е изяснено, че криминално проявеният 39-годишен русенец С.С. ръководи и координира въпросната мрежа от „финансови мулета", изградена като стъпаловидна структура.

По негови инструкции други двама - криминално проявените Т.Д. на 23 г. от Русе и С.С. на 26 г. от Варна, набирали български граждани, чиято задача била да откриват на свое име сметки в различни банки и да предоставят на участниците в схемата информация за банковите сметки и издадените към тях дебитни карти, както и паролите за достъп до пасивно интернет банкиране.

За „финансови мулета" били набирани предимно хора, които са известни с криминални прояви, ниско образовани, в тежко финансово положение или дори с психични отклонения.

Под ръководството на русенеца С.С., по новооткритите банкови сметки били превеждани незаконно пари от чужбина, най-често от Италия, Германия и Холандия. На „финансовите мулета", сред които и задържаният 19-годишен П.И. от Бургас, била изплащана комисионна в размер до 100 лева за „работата".

Установени са над 70 сметки в български банки, открити от физически лица, с цел осъществяване на измамната финансова схема и над 20 сметки на новосъздадени юридически лица, открити със същата цел.

Незаконните преводи от чужбина към физически лица били в размер от 2000 до 10 000 евро, докато превежданите към сметки на юридически лица суми в някои случаи надвишавали 50 000 евро на единичен превод.

Четиримата установени участници в схемата са задържани за срок до 24 часа. Действията по разследването в Бургас и Русе продължават, съобщават от Вътрешното министерство.