Двама мъже са били задържани в момент на производство на синтетичен наркотик пико. Това е станало при акция на служители на ОДМВР - Сливен. Мъжете са сочени като основни организатори на производството, съобщават то пресцентъра на МВР.

Операцията е реализирана под ръководството и наблюдението на прокуратурата и след разследване на сигнал, че от няколко месеца в частен имот в един от сливенските квартали се произвеждат наркотични вещества.

Задържаните са криминално проявеният и многократно осъждан за същата дейност С.Ш., на 28 г. и В.Н., на 27 г. - криминално проявен за разпространение на наркотици и кражби. Освен тях на място са установени и „клиенти", които са купували от наркотика, които също били отведени в РУП - Сливен.

В дома на С.Ш., са намерени и иззети около 40 грама бледокафяво вещество, което при направения полеви тест е реагирало на метамфетамин.

Открита е и подвижна лаборатория за синтетични наркотични вещества - колби, термометри, тави за изпарение, фунии, съдове, приспособления за отцеждане, прекурсори и химични вещества, необходими за производството. Установено е, че продукцията била подготвяна за „нуждите" на местния пазар.

От началото на 2014 г. това е втората разкрита лаборатория на територията на Сливен, уточняват от областната дирекция. През миналата година, като резултат от работата на полицейските служители в Сливен, са разбити четири такива лаборатории.

По случая е образувано досъдебно производство. Работата по разкриване и документиране на цялостната престъпна дейност на задържаните продължава. Предстои соченият като основен производител С.Ш. да бъде привлечен като обвиняем и задържан за срок от 72 часа, след което ще бъде внесено искане за неговото постоянно задържане под стража.

Над килограм и половина амфетамини пък са били открити в дома на 52-годишна жена от русенското село Бъзън. Полицейската акция е проведена след подаден сигнал от хора от селото. Полицаите са открили и пособие за разтегляне и разфасоване на наркотика. По случая е образувано досъдебно производство.