Незаконен сайт, разпространявал нелегално филми, е разкрит от антимафиоти. Оказало се, че нарушителят е създал огледален сайт на сайта http://gledaifilmi.net, който пък е собственост на членове на Сдружението за защита на правата върху обекти на интелектуална собственост.

Операцията по документиране на незаконно използване на филми, без съгласието на правоносителя е проведена от антимафиоти от сектор "Компютърни престъпления и интелектуална собственост" при ГДБОП, съобщават от пресцентъра на МВР.

В хода на операцията е установено, че сайтът http://gledaifilmi.net е собственост на членове на сдружението за защита на правата върху обекти на интелектуална собственост, което притежава законно основание за разпространение на филми на територията на България. Собственикът създал огледален сайт с интернет адрес http://gfilmi.com.
Така в продължение на три години е осигурявал незаконен достъп на потребителите на интернет до огромен брой филми - защитени обекти на авторското право.

Случаят е докладван на Софийската районна прокуратура.
Поредната успешна операция на ГДБОП е в изпълнение на Стратегията на МВР и плана за действие приет от "Съвета за защита на интелектуалната собственост" към министъра на културата на България, за ограничаване на интелектуалното пиратство в интернет.