Софийски градски съд прие дългоочакваната комплексна експертиза за строителните работи по сградата на социалното министерство в Стара Загора, която спъваше процеса срещу бившия социален министър Емилия Масларова.

В самото начало на заседанието съдия Димитрина Александрова напомни на четиримата експерти, че единствено тяхното становище бави делото.

Възможно е подсъдимите да дават обяснения още в настоящото заседание.

Експертите обаче не са изпълнили докрай задачата си, тъй като не сметнали колко излизат електроинсталациите, вентилациите и обзавеждането.

Все пак сметката, която са направили, показва, че за извършените ремонтни дейности са похарчени близо 10 млн. лв. без ДДС.

Експертите изтъкнаха, че поради наводнения имало поражения по гипсокартона и се наложило да бъде демонтиран и заменен с нов. Паркетът също се увредил от вода. Експертите обаче не знаят колко точно е демонтираният гипсокартон.

Екссоциалният министър Емилия Масларова и още четирима подсъдими като помагачи отговарят за присвояване на 11 млн. лева от отпуснатите 19 млн. лв. за реконструкцията на сградата в Стара Загора.

Масларова определи като "цинична лъжа" обвинението, че е присвоила 11 млн. лв. "Мисля, че и вие се убедихте в това", обърна се към магистратите бившата  шефка на Социалното ведомство.

 

Масларова обясни, че е възложила обществена поръчка и подписала становище за конкретни изпълнители и за необходимия ресурс. Масларова подчерта, че сградата в Стара Загора е предназначена за всички социални дейности.
"Не съм получавала никакви пари под никаква форма", категорична бе тя в обясненията, които даде пред съда.