Полицейската операция по пресичане на престъпната дейност е проведена в късните часове на вчерашния ден под ръководството на Окръжна прокуратура - Силистра, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Около 21.30 часа вчера, в района на село Айдемир, служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност" към областната дирекция спрели за проверка лек автомобил „Мерцедес", управляван от 32-годишния С.И. В колата пътувал и Л.П. /30 г./. При претърсване в автомобила били намерени множество пластмасови елементи, наподобяващи оригинални части от банкомати. Открити били също 18.6 грама пресован бял прах, идентифициран като кокаин с полеви наркотест.

В хода на последвалите процесуално-следствени действия криминалистите извършили претърсване на обитавано от двамата мъже частно жилище в Силистра. Там те открили домашна работилница за изработване на устройства за кражба на банкови данни, както и множество електронни елементи, микрокамери и други вещи, свързани с престъпната дейност.

Иззети са компютърни конфигурации, лаптопи и електронни носители на информация, като проверката на съдържащите се в тях данни предстои.
Двамата мъже са известни на органите на реда за извършване на подобна дейност и в миналото. Те са задържани за срок до 24 часа, а по случая е образувано досъдебно производство.

Това е третата успешна акция на силистренските криминалисти срещу източването на чужди банкови сметки, след като от началото на годината бяха разбити други две лаборатории за изработване на скимиращи устройства, уточняват от областната дирекция.