Бургаските съдии допуснаха екстрадиция на казахстански гражданин, обвинен за длъжностно присвояване в големи размери в родината си. Делото бе гледано в Окръжен съд - Бургас, съобщиха от съда.

Посочената присвоена сума от Максим Л. според казахстанския съд по равностойност в лева се равнява на 1 743 876 лева. У нас обвиняемият е с постоянен арест.

Казахстанецът Максим Л. може да бъде предаден на родната му страна в изпълнение на официална Молба за екстрадиция. Производството е по реда на чл. 17, ал. 1 от Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест, уточняват от съда.

Адвокатът на Максим Л. също изрази доброволно съгласие за незабавна екстрадиция. За обвинението в Наказателния кодекс на Република Казахстан има максимален срок 12 години затвор, а в Наказателния кодекс на Република България е от 10 до 20 години.

Бургаските съдии констатират, че има основания, за да се уважи изразеното от исканото лице съгласие за незабавно екстрадиране. В конкретния случай исканото лице е гражданин на Р. Казахстан.
Той няма предоставено убежище в България, не се ползва с имунитет по отношение на наказателната юрисдикция на страната ни и е наказателно отговорно, съобразно българското законодателство.

От приложените материали към Молбата за екстрадиция се установява, че за повдигнатите на исканото лице обвинения не се налага смъртно наказание в искащата държава.

Съдът установи също така, че срещу исканото лице няма висящо наказателно производство за престъпление различно от това, за което се иска екстрадирането му и няма наказание, което следва да се изтърпи в страната ни.