Фондът за лечение на деца в чужбина не работи и възпрепятства лечението на 13 български деца, заплашени от частична слепота. За това сигнализираха притеснените им родители на пресконференция в БТА.

Емил Маринов, чието дете е сред тези 13, обясни, че от месеци семействата са подавали заявления за продължаване на лечението в германска клиника, но до момента няма решение - нито позволение, нито отказ. Фондът е създал работна група от двама лекари - доц. Борислав Дъбов и проф. Ива Петкова, които прегледали всичките 13 деца общо за един час и постановили, че са с лека форма на заболяването. Това обаче е вследствие на успешната до момента терапия в Мюнхен, категорични са родителите.

Много от тях разказаха как след години лечение в България децата им са били със зрителна способност от 0,02-0,05%, а сега немската терапия ги е дарила с 35-40% зрение. Според семействата един от мотивите на Фонда за евентуален отказ от продължаване на лечението е, че клиниката на д-р Клер в Мюнхен използвала експериментални методи, а той самият бил шарлатанин.

Всички 13 деца обаче са със значително подобрение на състоянието си, след като лечението в България, на което са се подлагали, е било само с 40% успеваемост и води след себе си редица ужасяващи странични ефекти, предизвикващи нови тежки заболявания.

Защо този фонд след смяната на правителството и на ръководството вече не работи, поискаха да знаят родителите, като подчертаха, че до 2013 г. той е функционирал успешно и децата им са били подсигурени с качествено лечение. За семействата постигнатата след скандали оставка на новия ръководител на Фонда Ива Станкова е поредното доказателство, че здравната министърка Таня Андреева неправомерно е уволнила предишния директор Павел Александров.

Тежки критики полетяха към Андреева и за това, че всяка седмица към нея са изпращани писма по казуса, а отговор до момента няма. Според писмо от Фонда до родителите от 27 април тази година, демонстрирано пред медиите, след празниците е трябвало да им бъде осигурена среща лично с Андреева, за да се достигне до решение на проблема. Празниците обаче минаха, а такава среща още няма. От пресцентъра на здравното ведомство обещаха пред News.bg, че ще направят справка дали такава кореспонденция е изпращана до МЗ и дали наистина има обещание от страна на министърката за среща. До публикуването на този материал нямаме получен отговор.

Съмняваме се, че целта е парите да останат в държавата и да се използват, за да запълнят някоя ниша в бюджета на НЗОК, сподели опасенията си Емил Маринов. Стана ясно, че  лечението на всяко от тези деца струва по 40 хиляди евро годишно, тоест близо половин милион общо. Ако у нас имаше клиника, която успешно да лекува децата ни, нямаше да ходим в чужбина, категорични са родителите. Те допълниха, че обмислят да заведат колективно дело срещу МЗ, но за това трябва да изтеглят цялата си документация от Фонда, а той не им дава тази възможност.

По-рано в ефира на БиТиВи проф. Владимир Пилософ, член на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца, подчерта, че Еми (дъщеричката на Емил Маринов) ходи на училище, заболяването й е в ремисия и състоянието й не изисква спешно лечение.

Въпреки че Фондът, при предишното си ръководство, е финансирал лечението на Еми в Германия, проф. Пилософ изтъкна, че „не е много ясно какво е точно лечението в клиниката в Германия". „За нас беше ясно да изясним - питахме немското офтамологично и имунологично дружество, ясно и недвусмислено отговориха, че лечението не е официално признато в Германия и не се прилага от лекарската общественост", обясни Пилософ.

Той изтъкна, че вероятно много деца, чиито родители са недоволни от забавянето, няма да получат отказ. Професорът отрече прегледите на децата да са продължавали по няколко минути.