Задържан е чужд гражданин - вероятно румънец, който опитал да купи от столичен магазин голямо количество бяла техника с фалшиви банкови карти.

Служителите на отдел „Противодействие на икономическите престъпления" действали по сигнал, получен вчера.

Според информацията мъжът е закупил от верига магазини за бяла и черна техника в столицата голямо количество стока - телевизор, лаптоп, фотоапарат и други скъпи вещи на обща стойност 14 000 лева. При плащането им е ползвал няколко банкови карти.

Пред пристигналите на място служители той се представил с румънска лична карта.

Проверка обаче показала, че тя е неистинска. Последвало претърсване и на автомобила - „Форд" с румънска регистрация, с който той се е придвижвал. Изяснено било, че ползваните от чужденеца банкови карти, с които е извършил транзакцията, са също фалшиви.

В хода на предприетите оперативни действия било установено, че мъжът е отседнал в хотел в София, заедно с двама негови сънародници и помагачи. Така в една от стаите бил задържан единият от тях, който бил без документи за самоличност.

При извършените обиски и претърсвания в хотелските стаи и автомобила са намерени и са иззети документи, компютърни конфигурации, мобилни телефони и бяла техника.

Двамата задържани са в ареста за 72 часа, издирва се третият съучастник.