Депутатът от РЗС Емил Василев от РЗС внесе в Народното събрание законопроект за изменение и допълнение на закона за адвокатурата.

Предвижда се забрана за адвокатите, които са роднини на административни ръководители на съдилища и прокуратури, да упражняват професията си в съответния съдебен район. „Борбата с корупцията в съдебната власт изисква конкретни мерки, а не само празни приказки - това е моето мнение, като дългогодишен практикуващ юрист", коментира Емил Василев.

Лице, което е съпруг, роднина по права линия, по съребрена линия до четвърта степен или по сватовство - до трета степен включително или се намира във фактическо съпружеско съжителство с административен ръководител на орган на съдебната власт или негов заместник не може да бъде вписано като адвокат в адвокатска колегия, чийто район изцяло или частично съвпада с района на този съдебен орган, предлага Емил Василев.

Той настоява още, адвокат, който е съпруг, роднина по права линия, по съребрена линия до четвърта степен или по сватовство - до трета степен включително или се намира във фактическо съпружеско съжителство с председателя на Върховния касационен съд или негов заместник, председателя на Върховния административен съд или негов заместник, главния прокурор или негов заместник, член на Висшия съдебен съвет, главния инспектор или инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет и министъра на правосъдието, временно преустановява упражняването на адвокатската професия.

При временно преустановяване упражняването на адвокатската професия адвокатът заплаща вноските към адвокатския съвет и Висшия адвокатски съвет, освен в случай на преустановяване поради болест, предлага Емил Василев.