Раковите заболявания в последните 30 години нарастват с един непрекъснат темп. Средно около 2-3 % на година нарастват всички онкологични заболявания у нас.

Това каза директорът на Националната онкологична болница доц. Здравка Валерианова в ефира на БНР.

В същото време онкохематологичните заболявания, където влизат левкемиите и лимфомите и други, представляват 4% от всички злокачествени заболявания.
Общо над 700 нови случаи на онкохематологични заболявания има за последната година за всички възрастови групи, уточни експертът.

Има темп на нарастване, но той е плавен и постоянен. Не се наблюдава необичаен ръст, категорична бе директорът на Националната онкологична болница.

Последствията от Чернобил не са от днес и от вчера. Има различни проучвания. Едните са за това, че има някакви последствия и те са причини за онкологичните заболявания и другите изследвания, които показват, че няма никаква връзка или поне не може научно да се установи връзка между увеличените случаи на онкологични заболявания и аварията в Чернобил, уточни доц. Валерианова.

Непосредствено сред Чернобил се проведоха много срещи и се каза, че наистина радиацията влияе върху появата на онкологичните заболявания, но тя не е единствена. Освен това силата не е била толкова голяма, така че да има веднага ефект, уточни директорът на Националната онкологична болница.

„Толкова години след аварията, да говорим, че има връзка сега с Чернобил, е просто научно необосновано, защото е минало доста време. Ако трябваше да наблюдаваме някакъв ефект, то е непосредствено след случилото се и това наблюдавахме в Украйна", допълни тя.