Заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова подписа днес споразумение със Синдиката на служителите в затворите в България.

Споразумението урежда сътрудничеството между министъра на правосъдието и синдиката при осъществяване на социалния диалог, като целта е гарантиране и защита на социално-икономическите и професионални права и интереси на работещите в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията" и в Главна дирекция „Охрана".

Заместник-министърът на правосъдието Илия Ангелов подчерта, че предстои и изпълнение на друг от поетите ангажименти, а именно - увеличение на работните заплати от 1 януари 2014 г. с 5%.

Междувременно правителството реши на днешното си заседание да увеличи с близо 6 млн. лева средствата за персонал в Министерството на правосъдието за сметка на разходите за текуща издръжка и капиталовите разходи. Средствата са предназначени за заплати, възнаграждения и задължителни осигурителни вноски на служителите на главните дирекции „Охрана" и „Изпълнение на наказанията" и на Агенцията по вписванията. Така се гарантира изплащането на заплатите, другите възнаграждения и осигурителните вноски на утвърдената численост на персонала в ГД „Охрана" до края на годината.

Припомняме, служители на затворите протестираха в последно време с искания за по-добри условия на труд и адекватно заплащане на изработеното. Вече 5 години служителите на затворите поставят своите проблеми пред държавниците.