Лекари  от "Пирогов" спасиха момиченце с уникална операция.

Интервенцията извършиха д-р Атанас Кацаров и проф. Росен Дребов в края на Януари, съобщават от пресцентъра на спешния институт.

4-годишна Мария се ражда с малформация на гръдния кош. Заради нея част от ребрата на детето, точно в областта на сърцето са недоразвити, а други - слепени и недоразвити, заради което, когато детето е без дрехи се вижда как бие сърцето му.

" Човек има 24 ребра, 12 от всяка страна. При нея, в лявата половина на гръдния кош, три от ребрата са слепени, а крайчетата на останалите ребра, които са към гръдната кост, липсват", разясни  д-р Атанас Кацаров.

"При тази деформация се вижда при преглед, как сърцето пулсира под дефекта. Няколко колеги са търсени за помощ от родителите. Случаят е уникален. До момента няма колеги, които да са се сблъскали с това", допълни д-р Кацаров.  По време на операцията той и проф. Дребов са разделили слепените ребра и са ги фиксирали с два импланта, така че от една страна да не се слепват отново, а от друга - да изправят съществуващото изкривяване на гръбначния стълб.

„Малформацията на Мария е уникална, тъй като седемте ребра са недоразвити по дължина, а има и слепване на трето, четвърто и пето ребро, което по време на растежа е довело да изкривяване на гръбначния стълб", описва случая проф. Дребов.

Мария има и много сериозна сколиоза (изкривяване на гръбачния стълб). Ако сколиозата не бъде коригирана навреме, ще засегне сърцето и белия дроб до животозастрашаваща степен.

"Детето освен аномалията на гръдния кош има и изкривяване на гръбнака в тази зона. Оправихме състоянието на ребрата и така предотвратяваме и изкривяването на гръдния кош", каза още д-р Кацаров. Той поясни, че имплантите ще останат в тялото на Мария около година. "Детето изкара няколко дни в реанимация, на петия ден вече играеше с другите деца", оптимистичен е д-р Кацаров.

"Първопричината за сколиозата е слепването на ребрата. Това, че те са слепени кара гръбнака да се изкривява", посочи проф. д-р Дребов. По думите му дори минимална травма на човек с такава аномалия може да доведе до сърдечна смърт. Поради тази причина  е направен корсет, който предпазва сърцето на малката Мария.

Средствата за имплантите и корсета ги поема Фонда за лечение на деца. Имплантите са на фирма „Ортосинтез", която е представител на „Johnson&Johnson" у нас. „Плаките, които са поставени представляват изключително тънки и много здрави плаки. Те позволяват пациентът да бъде сниман при необходимост.", посочи представителят на фирма „Ортосинтез" Цветан Велин.