Софийски районен съд отложи делото за клевета, заведено от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов срещу Николай Бареков.

Очаквано, нито Борисов, нито Бареков се явиха в съдебна зала, като бившият премиер бе представляван от защитника си адвокат Марин Марковски.

Тъй като лидерът на „България без цензура” не е упълномощил адвокат, който да го представлява и такъв не присъстваше в залата, съдът реши, че не може да се даде ход на делото. Съдебния състав се аргументира с това, че по този начин би се накърнило правото на защитата на Бареков.

Пред журналисти адвокат Марин Марковски разясни, че Борисов съди бившия телевизионен водещ за изключително груби клеветнически твърдения, изречени на концерт на Бареков по адрес на Борисов.

Клеветата се изразява в това, че според бившия водещ Борисов готвел убийството му.
В предаването на Росен Петров Бареков повторно твърдял, че Бойко Борисов е организирал група, която да убие Бареков.
„Това представлява клевета, по смисъла на Българския наказателен закон, която е предмет на конкретното дело”, заяви адвокат Марковски.

Това не е единственото дело за клевета, което лидерът на ГЕРБ е завел. Адвокат Марковски поясни, че има общо четири такива дела и се зарече, че при всяка една клевета и обида ще бъде завеждано ново дело. Към момента обаче никое от тях не е стигнало до Градски съд.

Припомняме, Борисов съди Бареков и за това, че преди време той го нарече „тъп” от телевизионния ефир.

„В Градски съд има заведени дела, пак за подобни обиди и клевети, срещу депутати, но тъй като имат имунитет, те не могат да бъдат съдени наказателно”, поясни защитата на Борисов.
„Ако г-н Борисов завежда дела срещу всички, които го обиждат така безотговорно и безобразно, тази съдебна сграда трябва да работи само за него”, коментира адвокат Марковски.

Защитникът вметна, че НПК има превъзпитателен ефект и допринася за политическия живот, за неговото освежаване и спомага споровете да текат в законна форма.

По конкретното дело Борисов претендира само за наказателна отговорност на Бареков. Марковски обаче загатна, че Бареков вече е осъждан веднъж и има влязло в сила административно наказание за подобно престъпление. Това означава, че ако се докаже престъплението, за което Борисов го обвинява, тогава Бареков ще получи санкции по Наказателния кодекс.

„Присъдата може да бъде обществено порицание и глоба, но тук не е важна тежестта на наказанието, важно е, че политическите спорове не може да се водят чрез престъпления”, категоричен е Марковски.