Радикализираният ученик от Пловдив остава под надзор на инспектор от педагогическа стая, съобщи БГНЕС. Днес Апелативният специализиран съд е потвърдил мярката му за неотклонение.

По думи на прокурор Сийка Милева в залата момчето е заявило, че осъзнава вината си. Прокурорите обаче не можаха да дадат повече информация по делото, за да не нарушат правата на детето. 

Прие се, че следва съдът да даде шанс на обвиняемия, беше му обяснено, че това е тежко решение от страна на съдебния състав, който се надява, че поведението му няма да се повтори, обясниха от държавното обвинение.

Преди днешното заседание Милева заяви, че държавното обвинение ще продължи да поддържа искането си за задържане под стража на непълнолетното лице, "тъй като считаме, че тя е една от най-адекватните. Така той ще бъде изолиран в специална среда, в която с него ще работят психолози и психиатри".

Според прокуратурата все още има реална опасност за сигурността на много българи.

Прокурор Милева подчерта, че откритите взривни вещества и устройство по обем и брой са несъпоставими с нито един друг казус от новата история на България. По нейни думи за това не е знаел никой, нито дори родителите на момчето.

Прокуратурата вече не била получила сигнала от родителите на вербуваното момче

Прокуратурата вече не била получила сигнала от родителите на вербуваното момче

Държавното обвинение иска постоянен арест за 16-годишния младеж

При претърсванията е намерена информация, показваща, че ученикът е подготвял терористичен акт. Освен това са открити и видеоклипове, които той е изпращал на вербовчика.

Прокурор Милева призна, че родителите са оказали огромна помощ, но първоначално придобитата информация, която е за радикализация, не е била подадена от тях.

Припомняме, на 8 юни стана ясно, че за първи път у нас е предотвратен терористичен акт. Задържано беше 16-годишно момче, готвело терористична атака в Пловдив.

Адвокатът на момчето Емил Велинов увери, че детето не е имало мисъл в глава си да нарани някого или да предизвика взрив.

Вътрешният министър Младен Маринов подчерта, че промяната в оперативната обстановка налага създаването на антитерористични центрове у нас.

ДАЗД се самосезира заради личните данни на 16-годишния, арестуван за тероризъм

ДАЗД се самосезира заради личните данни на 16-годишния, арестуван за тероризъм

Проверяват дали има административно нарушение

Бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев пък изтъкна, че България е застрашена от тероризъм, колкото всяка една друга страна.

Малко по-късно ДАЗД се самосезира заради изтичането на личните данни на 16-годишния младеж в публичното пространство. Причината беше, че информационен сайт разкри самоличността на момчето и семейството му, като дори публикува техни снимки. Това предизвика бурно недоволство, както в обществото, така и на ниво организации и институции - по случая остро реагираха Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) и Асоциацията на европейските журналисти у нас.

От своя страна премиерът Бойко Борисов коментира, че службите не са виновни за теча на информация. Борисов заяви още и че откритите вещества в импровизираната лаборатория на младежа са "страховити бомби", по-силни от тези в Сарафово.

16-годишният от Пловдив просто се интересувал от взривове, не искал да нарани никого

16-годишният от Пловдив просто се интересувал от взривове, не искал да нарани никого

Адвокатът му контрира тезата на прокуратурата за подготовка за атентат