Общо 16 сайта за спортни залози по интернет трябва да спрат да работят в България, след като вчера Софийският районен съд потвърди решението на Държавната комисия по хазарта, с което се изискваше прекратяване на дейността на нелицензираните бетинг компании в страната.

Това означава, че 16 сайта за спортни залози по интернет трябва да спрат да работят в България, съобщава Дарик финанс.

Съдът изисква от доставчиците на интернет да преустановят достъпа на клиентите си до въпросните сайтове, независимо дали собствениците им обжалват решението на Комисията по хазарта.

Припомня се, че с решение от 11 юни Държавната комисия по хазарта прие забранителен списък с общо 22 домейна, до които в тридневен срок трябваше да бъде забранен достъпът на потребители с IP адреси в България.

Решението може да се обжалва в срок от 14 дни, но трябва да бъде изпълнено независимо от това, а ако съответното дружество спечели в съда, то достъпът до сайта му ще бъде възобновен.

В момента лицензи за залози върху спортни събития в България имат три компании Български спортен тотализатор, Еврофутбол и Евробет. И трите са офлайн оператори.

Повечето от сайтовете в забранителния списък са собственост на чуждестранни лица и не са базирани в България. От друга страна Комисията по хазарта няма право да изисква каквото и да е било от доставчиците на интернет, тъй като те не попадат под нейната юрисдикция. Така че забранителният списък става действащ едва след решението на съда или със задна дата.

В същото време е ясно, че доставчиците на интернет услуги не могат да спрат достъпа до въпросните сайтове, тъй като има множество начини за заобикаляне на ограниченията за IP адреси, например чрез използване на прокси сървъри.

Странен е и фактът, че година след гласуването му, Комисията все още не е приела последната наредба за прилагане на Закона за Хазарта, в частта му за интернет залаганията.

На практика липсват техническите изисквания за лицензирането на онлайн операторите и те няма как да получат лиценз, дори да кандидатстват за такъв.

Лицензи все още нямат и сайтовете за покер залози, както и онлайн казината, но Държавната комисия по хазарта засега не е направила забранителен списък за тях.