Глобите за неносене на предпазни маски са незаконни. Това гласи решение на Русенския районен съд, съобщи Нова телевизия.

Основният мотив за решението - законът не допуска налагане на санкции, ако видът на нарушението не е определено със закон или подзаконов нормативен акт. А заповедите на здравния министър - не са такива.

Адвокат Георги Георгиев обяснява, че заповед включително и на министър, няма нормативен характер. А санкция се налага само въз основа на нормативен акт.

Всички такива заповеди са незаконосъобразни и те трябва да бъдат обжалвани. Ако има нещо, което законът го изисква и трябва да се спазва, нека бъде направено така, както го повеляват конституцията и законът, заявява Георги Георгиев.

24 депутати са глобени от РЗИ за неносене на маски
Обновена

24 депутати са глобени от РЗИ за неносене на маски

Всеки, който не е съгласен с глобата може да обжалва

"Големият проблем със заповедите дойде от кратките срокове, в които трябваше да се вземат решения. За да се направи нормативен акт, има няколко месеца време, в най-добрата хипотеза. Когато трябва да се вземат мерки, е невъзможно да се спази закона и затова заповедите на министъра са по-скоро общи административни актове и оттам идва тяхната слабост", обяснява адвокатът по медицинско право Мария Петрова.

Адвокат Петрова казва и че голяма част от глобите, наложени за неспазване на противоепидемичните мерки, падат в съда, но и припомня, че всеки казус е индивидуален.

От здравното министерство обясняват, че министърът на здравеопазването не е страна по производство по налагане на административните наказания. И допълват, че въвеждането и отмяната на противоепидемични мерки е динамичен процес, поради което регламентирането на конкретните противоепидемични мерки на законово ниво е нецелесъобразно, а и практически невъзможно предвид временния характер на необходимите мерки.

РЗИ внесе акта за санкцията на Борисов за неносене на маска

РЗИ внесе акта за санкцията на Борисов за неносене на маска

Акт е издаден и на пиара на Министерски съвет

От ведомството допълват още, че решението на Районния съд в Русе не е окончателно. По информация на Нова телевизия обаче, решението на съда е обжалвано от областната дирекция на МВР в Русе, която пък според първоинстанционното решение трябва да плати разноските по делото. Очаква се казусът да бъде разгледан от Административният съд в града.

СДВР издала 90 акта за неносене на маски за уикенда

СДВР издала 90 акта за неносене на маски за уикенда

290 акта са издадени за уикенда за неспазване на мерките