Съдия-изпълнител е запорирал скъпа апаратура на Многопрофилната болница за активно лечение "Св. Петка" във Видин.
Проблем е, че това е единственият ангиограф в общината, заради което много хора се лишават от качествена диагностика и лечение. На практика Видин остава без инвазивна кардиология и без съдова хирургия.

Запорът е следствие от дело, заведено от частна кардиологична клиника - бивш наемател в здравното заведение. Запорът е наложен като обезпечителна мярка от Софийски градски съд с оглед на предявяване на бъдещ иск, съобщава БНР.

Според адвоката на болницата във Видин искът е за увеличаване стойността на имота във връзка с подобрения, които са направени. Частната болница веднъж вече води такова дело за неустойки срещу МБАЛ "Св. Петка", за които те претендират във връзка със строителството, което е направено.
Според думите на адвоката така частното лечебно заведение има един път тази претенция, а сега претендира втори път за абсолютно същото нещо.

Апаратът-ангиограф е на стойност 1 300 000 лева и е за диагностика на сърдечно-съдови заболявания. Уредът е закупен в края на миналата година със субсидия от Министерството на здравеопазването и скоро е трябвало да заработи. Със запорирането му, хората са лишени от възможност да бъдат лекувани.

Ангиографът обслужва около 100 хиляди души население, които сега ще продължават да пътуват с линейки отново до Враца, и които ще трябва да ходят до София, за да търсят помощ от съдови хирурзи.