Съдия Румяна Ченалова е задържана тази вечер (снощи, 14 април, б.р.) с прокурорско постановление до 72 часа, съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.

Тя се намира в ареста на Националната следствена служба.

Според източници на БНТ Ченалова сама се е явила пред следователите.

Обвиненията към нея са за длъжностно и документно престъпления (чл. 282 и чл. 311 от НК). Прокуратурата ще поиска постоянното й задържане под стража.

Припомняме, че днес (вчера, 14 април, б.р.) по-рано стана ясно, че Ченалова е обявена за общодържавно издирване след като нито един от обявените като актуални адреси не са се оказали такива.

Това е установено, след като служители на Съдебна охрана в София и в Стара Загора са се опитвали да намерят съдия Ченалова и да я доведат принудително за разпит, след като тя не се е явила доброволно.

Припомняме, на 22 януари съдия Румяна Ченалова бе отстранена с решение на Висшия съдебен съвет за срок от 6 месеца, заради образувани две дисциплинарни производства срещу нея.

Проверка на работата на съдия Ченалова започна след сигнал на френския посланик в България Ксавие Лапер дьо Кабан за използване на съда за отнемане на френска фирма. Т.нар. скандал „Белведере" провокира още 6 сигнала във ВСС за работата на Ченалова по търговски дела, включително едно от тях и шумното дело по обявяване в несъстоятелност на телевизия 7 дни и работата на синдика от Бургас Велков.
Името на съдия Ченалова се свързва и с шумния в началото, но разточил се във времето процес срещу бившата барета Алексей Петров.