Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) не назначи Албена Марчева Ботева за временен административен ръководител на Софийския районен съд. Това съобщават от ВСС.

Ботева в момента е зам.-председател на институцията. Кандидатурата й бе предложена от шефа на Софийския градски съд Калоян Топалов след решение на Общото събрание на съдиите от районния съд. Събранието е проведено на 10 януари 2017 година.

Припомняме, че Софийският районен съд остана без ръководител, след като шефът му Методи Лалов хвърли оставка. Заедно с него напуснаха и всичките му заместници.

Албена Ботева бе поканена и изслушана на днешното заседание на Съдийската колегия.

Приеха оставката на шефа на СРС Методи Лалов в съдийската колегия на ВСС
Обновена

Приеха оставката на шефа на СРС Методи Лалов в съдийската колегия на ВСС

Шефът на ВКС Лозан Панов бил против, от ВСС анализират дейността на СРС

Кандидатурата й бе подкрепена от членовете на Съдийската колегия Калин Калпакчиев, Галина Карагьозова, Соня Найденова и председателят на ВКС Лозан Панов. Те акцентираха на професионалните и личните й качества, показани като съдия и зам.-шеф на съда. Внимание бе обърнато и на отношението й към съдийската дейност и към административните й отговорности.

Подкрепящите я се позоваха също на набелязаните от Ботева мерки за преодоляване на проблемите в съда и на гласуваното й доверие от Общото събрание на Софийския районен съд. Те поставиха акцент също и на компетентното й изслушване от Софийската колегия. По време на заседанието бе изтъкнато също, че навременният избор на изпълняващ функциите "административен ръководител" на СРС ще способства за решаване на съществуващите там проблеми и е в интерес на гражданите.

Въпроси към Албена Ботева поставиха председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов и членовете на ВСС Галя Георгиева, Галина Карагьозова, Каролина Неделчева, Соня Найденова, Димитър Узунов, Юлия Ковачева и Милка Итова. Те искаха да получат информация за професионалната й кариера и какви стъпки ще предприеме, ако бъде избрана за шеф на районния съд. Магистратите се интересуваха от мотивацията й да заеме поста, след като е подала оставка като част от настоящия ръководен екип. Те поискаха да знаят също какви мерки би предприела Ботева за преодоляване на проблема с натрупаните дела и работата на информационните системи.

Към Ботева бе отправен въпрос защо не се провеждат конкурси за назначаване на нови съдебни служители на мястото на напусналите. Другите въпроси, които бяха отправени към нея, бяха свързани с разпределянето на правомощията на зам.-председателите на СРС, относно констатациите в одитен доклад на Сметната палата, както и за взаимодействието на съда с ВСС.

Освен това Съдийската колегия на ВСС отмени наложените от Методи Лалов четири дисциплинарни производства "забележка" на съдия Яна Цветанова Димитрова от районния съд. Решението бе взето с 13 гласа "за" и 1 глас "против".

Димитрова е била санкционирана, че в проведени открити съдебни заседания не е дала ход и е отложила за друга дата 20 граждански дела. Съдийската колегия отправи препоръка да се обърне внимание на съдия Димитрова и действията й. Магистратите счетоха, че наказанията се явяват прекалено тежки и следва да бъдат отменени.

Колегията реши да отмени и друго наказание "забележка" на съдия Яна Димитрова за допуснати дисциплинарни нарушения. Тя била санкционирана заради направени разходи от 1,30 лв. за заплащане на такса за пощенски услуги.