Редицидивисти отиват на съд за измама. Районна прокуратура в Първомай внесе в съда обвинителен акт за рекордната телефонна измама, при която бяха откраднати 575 760 лева от каса в дома на възрастна жена. 35-годишният Албенко Методиев и 24-годишният Борислав Димитров има множество присъди за различни престъпления, сред които кражба и измами, съобщиха от прокуратурата.

Измамата станала на 8 септември по познатата схема за пострадал роднина. Непознат се обадил на 80-годишната жена и й казал, че внукът й е катастрофирал, имал нужда от операцията, която струвала около 30 000 лева.

Възрастната жена се притеснила за внука си, който същия ден бил в нейния дом и малко преди телефонното обаждане тръгнал за  Пловдив. Тя казала на непознатия, че има само 500 лева, събрани от пенсията. Непознатият мъж я предупредил никъде да не ходи, да не затваря телефона и казал, че ще изпрати служител от Здравната каса да вземе парите, които имала вкъщи. 

В това време пред  дома й пристигнал Албенко Методиев, който се представил за доктор от Здравната каса. Той влязъл и като разбрал къде е металния сейф, поискал инструменти от възрастната жена, за да го отвори. Тя му дала тесла, кирка, бормашина и ъглошлайф. Обвиняемият не успял да отвори касата, взел 500 лева от възрастната жена, която тя му дала и си тръгнал.

Методиев купил ъглошлайф от магазин в Първомай, върнал се и направил малък отвор в сейфа. Той проврял ръката си и започнал да вади от касата пари. Жената му казала да спре и да ги преброят, защото смятала, че ще стигнат за операцията. Методиев й обяснил, че това ще стане, когато отиде в болницата.

След това прибрал парите в торби и си тръгнал пеша. Преди това предупредил възрастната жена да измете и измие всичко след него. Малко след това по телефона се обадила дъщерята на възрастната жена и тя разбрала, че е измамена.

Методиев, който все още е в ареста, се е признал за виновен. Неговият помагач - Борислав Димитров – не се е признал за виновен. Той е пуснат на свобода срещу парична гаранция. Делото ще започне през юни.