Бързо производство започна срещу 39-годишния пловдивчанин Никола Х. под надзора на Районната прокуратура в Стара Загора. Той е обвинен в подпомагане на чужденци да преминават в страната в нарушение на закона.

Според текста на закона: "Който с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага противозаконно подпомага чужденец да пребивава или преминава в страната в нарушение на закона, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба от три хиляди до десет хиляди лева". Алинеята, по която е обвинен пловдивчанина, е за организирано престъпление от група, извършено чрез моторно превозно средство за няколко лица като за това наказанието е до пет години затвор и глоба между 3 до 10 хил. лева.

39-годишният мъж е управлявал такси на 5 ноември на АМ "Тракия", в района на гр. Стара Загора, в посока запад към София. Той е спрял на сигнал от полицейски служител, след което бил задържани от патрулиращите полицаи. При последвал оглед е установено, че в автомобила пътували трима мъже от Афганистан. Те влезли в България без документи за самоличност.

Водачът и чуждите граждани са задържани за срок от 24 часа във Второ РУ на МВР-Стара Загора.

Под ръководството на Районна прокуратура-Стара Загора е извършен оглед на местопроизшествие, претърсване на лекия автомобил и лични обиски на задържаните лица. Разпитват се свидетели и ще бъдат назначени експертизи.

Предстои 39-годишния Никола Х. от гр.Пловдив да бъде привлечен като обвиняем и да бъде задържан в ареста за срок от 72 часа. Обвинението ще бъде за престъпление по чл. 281 от Наказателния кодекс, влязъл в сила на 30 септември 2015 г., а именно за това, че с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага противозаконно подпомагал чужди граждани да преминават в страната в нарушение на закона като деянието е извършено чрез използване на моторно-превозно средство и е извършено по отношение на повече от едно лице.