Делото за убийството на 23-годишната студентка Вероника ще се гледа по съкратената процедура. Това е решил Великотърновският окръжен съд на закрито заседание, съобщава Нова телевизия.

Това означава, че и наказанието автоматично се намалява с една трета.

Припомняме, убийството е извършено на 28 февруари. Тялото й беше открито във водите на река Янтра, след два дни издирване. За убийството на Вероника беше задържан 40-годишен мъж. Илиян Здравков има общо 6 присъди, като когато е убил Вероника, Илиян е трябвало да бъде в затвора, за да излежава присъда за друго нападение, извършено на 1 юни 2014 година. Тогава също е трябвало да бъде в затвора по друга присъда. Той нанесъл осем удара по главата на момичето с брадва, докато чакал влака за Горна Оряховица.

Илиян Здравков е докаран в Съдебната палата при засилена охрана и с оковани ръце. В съдебната зала е поставен в клетка за опасни престъпници.

Днес родини на жертвата протестираха срещу възможността делото да се гледа по съкратената процедура. Искането за съкратената процедура е постъпило от подсъдимия Илиян Здравков, който е признал вината си за убийството на Вероника.

На протеста пред Съдебната палата бе поискана доживотна присъда без право на замяна за убиеца на Вероника.

Процесът във великотърновския съд започна при препълнена зала с роднини, протестиращи и журналисти. Съдия Теодор Милев конституира като частни обвинители граждански ищци родителите на Вероника - Надя и Трайчо Трайкови, и прие за разглеждане иска от общо 200 000 лв. неимуществени вреди.

Родителите настояха за максимална присъда.

Защитата на Здравков - Кирил Станчев, твърди, цитиран от БНР, че клиентът му се разкайвал за престъплението. По думите му, това, което е накарало Илиян да убие Вероника, след като я е ограбил, се наричало инструментална агресия - като се започнело някакво действие, се довършвало докрай.

В съдебната зала Илиян Здравков заяви, цитиран от „24 часа": „Съжалявам, малко е да кажа, че съжалявам".

Четенето не обвинителния акт продължи един час. Стана ясно, че убийството е извършено с особена жестокост, само за осем минути. Прокурорът Цани Попов обясни, че Вероника е паднала на земята още при втория удар и не е оказвала никаква съпротива, с което да предизвика агресията и голямата жестокост.

Делото продължава с предявяване на веществени доказателства.

Прокурорът поиска 30 години затвор. Това е максималната присъда за извършеното от Илиян Здравков престъпление при съкратена процедура.

Съдът ще се произнесе с присъда утре в 11.00 часа.