Само при онкологично болните пациенти у нас се прилага индивидуализираното лечение, докато в развитите страни това е практика при много заболявания, каза за д-р Жасмина Коева-Балабанова, председател на Асоциацията за персонализирана медицина на първата конференция по темата у нас.

Досега у нас не е имало единна платформа, която да обедини специалистите, и в медицината, и в медицинското образование, за да имаме индивидуална медицина, каза Коева-Балабанова.

По думите й индивидуализираният подход спестява на здравеопазването много пари от неефективна терапия. В различните групи заболявания процентът на неефективното лечение заради прилагане на неподходящ медикамент, недостатъчно прецизна диагностика варира за различните заболявания между 10 и 70 %, поясни медикът.

У нас има специалисти и лаборатории за извършаването на молекулярен генетичен анализ, който предшества персонализираната медицина, стана ясно от думите на Коева-Балабанова.

Бихме искали медикаментите, свързани с таргетната терапия, да влязат в курса на обучение по фармакология. Малко повече да се застъпи молекулярната диагностика, каза още лекарката.

Гости на първата конференция за персонализирана медицина у нас бяха Европейският алианс и Световната коалиция за персонализирана медицина.