Управител на дружество, обвиняем за данъчна измама, внесе 70 000 лева в хазната и може да се измъкне само с административно наказание.

Парите постъпиха в държавния бюджет след разследване на Софийска градска прокуратура (СГП) за данъчно престъпление, съобщиха от прокуратурата.

На 25 април 2018 г. Софийският градски съд глоби обвиняемата Недялка Д. с две хиляди лева.

На 09 октомври 2017 г. прокуратурата е предала на съд Недялка Д. за това, че между август 2013 г. и 16 септември 2013 г. в София като управител на Еднолично дружество с ограничена отговорност (ЕООД), с фалшиви документи е избегнала плащането на 69 483.40 лв. данъци.

Дружеството, управлявано от Недялка Д., развивало търговия със замразено месо, риба и зеленчуци, които закупувало от фирми от Европейския съюз - от Холандия, Полша, Испания, Дания, Германия, Унгария, Румъния.

Като получател по вътрешнообщностните доставки, дружеството имало задължение да начисли и да внесе данък върху добавената стойност (ДДС). За всяко вътреобщностно придобиване следвало да се издаде протокол, в който да се посочи дължимия ДДС. Тези протоколи следвало да се включат в дневника за продажби на дружеството за съответния данъчен период.

Недялка Д. не изпълнила тези задължения и избегнала установяването и плащането на дължимия данък.

По време на съдебното следствие Недялка Д. е внесла по сметка на държавния бюджет пълната сума на установите данъчни задължения и дължимите лихви.

Това дава основание на съда да редуцира наказанието и то да бъде заменено с административно наказание.