Не само горските служители, а който и да било би трябвало да помогне в борбата с нелегалната миграция. В процеса обаче трябва да се включи и армията, защото това е въпрос за националната сигурност. Това заяви бившият ни консул в Одрин Георги Димов пред bTV.

Той даде пример, че в Турция охраната на границата се извършва от армията.

Допреди няколко години точно река Марица, по която минава турско-гръцката сухопътна граница, била много лесна за преминаване, но сега вече не е така, уточни Димов.

Според него кюрдите са трънчето и камъчето в обувката на турския президент Ердоган, които спъват неговата политическа кариера. В Турция и около Турция съществуват две терористични организации, докато позицията на Анкара е, че те са четири. Ердоган е президент от 2014 г. и тогава неговите правомощия били орязани. Именно кюрдите не му позволили да промени Конституцията, обясни Димов.

Тихомир Безлов: Няма да е чудо ограничаване на миграцията

Тихомир Безлов: Няма да е чудо ограничаване на миграцията

Има механизми и се знаят кои са

Той добави, че ролята на Турция е значителна по отношение на връзката ѝ с Руската федерация.

Арабистът Владимир Чуков добави, че всяка една група от мигрантите си има водач и това, което се вижда, е, че знаят всяка една пътека къде води, къде може да се преспи и къде може да си направят бивак. Горските могат да бъдат контрапункт, но само с тях няма да стане, изтъкна той.

Заради мигрантите - частично бедствено положение в Хасково, Ямбол и Бургас
Обновена

Заради мигрантите - частично бедствено положение в Хасково, Ямбол и Бургас

От 12:00 ч. днес, 23 септември 2022 г. до 12:00 ч на 29 септември 2022 г.

Има две опции пред мигрантите - или Гърция, или България, но нашата страна остава за предпочитане, защото да се премине река Марица, остава невъзможно. Нашият път през България е най-лесният, той е царски път, посочи проф. Чуков.

Според него Ердоган има пилотираща роля, особено в руско-украинския конфликт по отношение на зърнената сделка. Ердоган преплита няколко теми и основната му е спечелването на президентските избори в Турция догодина. Русия го подкрепя, защото не иска друг президент на Турция, каза още проф. Владимир Чуков.