Със скандал започна съдебното заседание срещу Ахмед Муса Ахмед и 13-те му подръжници в Пазарджик, обвинени в пропаганда на джихад. Един от адвокатите напусна съдебната зала в знак на протест, предаде БНР.

При изслушване на показанията на първия свидетел Петър Тончев, които бяха в полза на обвинението, защитникът на обвиняемия Рангел Илиев, адвокат Алтай Кузев започна да се държи тенденциозно пред свидетеля. Това провокира прокурор Нели Попова да изрече репликата, това е гавра със свидетеля.

Ахмед Муса Ахмед и сподвижниците му демонстрират неуважение към съда

Ахмед Муса Ахмед и сподвижниците му демонстрират неуважение към съда

Пазарджишкият съд даде ход на делото за подстрекаване към война

Свидетелят разказа пред съда, че през 2014-а, купувайки цигари в махалата, е видял в къщата на Малкия Ремзи знаме на "Ислямска държава". Самият подсъдим е бил облечен  с шапка и фланелка със същите символи.

Адвокат Куцев попита Тончев знамето имало ли е пръчка, или не, пише "Марица". Юристът поиска от свидетеля да разпознае и намиращите се в съдебната зала флагове.

Тогава прокурор Попова го репликира, че е неуважение към свидетеля, който има физически увреждания и едва се държи прав. Тогава защитникът поиска от своите колеги чантата си и напусна заседанието под предлог, че прокурорът възпрепятства работата му.

След дадената почивка той не се появи с съда. Неговата колежка адвокат Елвира Панкова също не влезе в залата.

Телефонът на адвоката остана изключен. Това е прецедент, но не е отказ от защита, коментираха колегите му.

Прокурор Нели Попова попита: Считате ли, че трябва някой да се гаври със свидетеля. Определено свидетелските показания на свидетеля не се харесаха на защитата. Това е факт.

Християните са „подпалки за ада”, пропагандирал Ахмед Муса Ахмед
Обновена

Християните са „подпалки за ада”, пропагандирал Ахмед Муса Ахмед

Съдът в Пазарджик гледа делото за разпространяване на джихад

Съдът наложи 500 лева глоба на адвокат Алтай Кузев, а на подзащитника му ще бъде назначена служебна защита. Следващото заседание е насрочено за 16 септември.

Ахмед Муса Ахмед проповядвал пред знамето на „Ислямска държава”

Ахмед Муса Ахмед проповядвал пред знамето на „Ислямска държава”

Разпитаха свидетели по делото за проповядване на джихад

Припомняме, при рутинна проверка проверка преди две седмици в килията на Ахмед Муса Ахмед бяха открити четири мобилни телефона. Там са настанени още петима от обвинените в разпространяване на радикален ислям. Ахмед Муса е обвиняем по делото срещу „Пазарджишките имами”.

Телефоните са открити под дюшеците на подсъдимите. От съдържанието на мобилните устройства е установено, че Ахмед и поддръжниците му продължават да упражняват дейността, заради която са обвинени.

На телефоните са открити снимки и файлове с джихадиски характер на турски език. От прокуратурата смятат, че групата продължава да ръководи организацията от затвора.

Писмо на Елизабет II оневинява пазарджишките имами?

Писмо на Елизабет II оневинява пазарджишките имами?

Апелативният съд не даде ход на делото, обсъжда нови доказателства

Прокурорът по делото отказа да назове държавата, с която най-често е поддържана международна телефонна връзка.