Съюзът на съдиите в България би поискал вето, ако предложените промени в ЗСВ бъдат приети. Това стана ясно от думите на председателя на съюза Атанас Атанасов.

Според тях е изначално невярна тезата, възприета от предложителите, според която чуждото проектно финансиране за професионалните организации, е предпоставка за намеса в независимостта им.

Радев да наложи вето върху промените в Закона за съдебната власт поискаха юристите

Радев да наложи вето върху промените в Закона за съдебната власт поискаха юристите

Съюзът изпрати писмо до Радев с остра позиция

"Тази теза е изцяло несъобразена с принципите за съвременното проектно финансиране, които се изразяват общо казано в откритост на съответните донори, публично обявяване от тяхна страна на областите, по които те осигуряват финансова подкрепа за проектни предложения, прозрачност и конкурентост на процедурите по кандидатстване, отчетност при изразходване на средствата по проектните дейности.", заяви Атанасов. Според него на тези принципи не могат да бъдат противопоставени клишета от рода на "няма безплатен обяд" и "който плаща, той поръчва музиката".

Атанасов отбеляза, че Съюза на съдиите в България, са юридически лица с нестопанска цел, извършващи дейности в полза на обществото и като такива подават годишните си отчети пред Министерство на правосъдието. Преглед на сайтовете на магистратските организации дава ясен отговор на въпроса какви проекти тези организации изпълняват и от къде идват финансовите средства, допълни Атанасов.

"Ако се приеме, че финансирането, не от източници на европейските съюз, създава зависимост, ами тогава на първо място следва да се забрани прякото финансиране на държавни органи и институции, защото те пряко влияят върху длъжностни лица, които взимат решения", посочи Атанасов.

На въпрос има ли скрит политически мотив, с който се правят подобни предложения, Атанасов каза ,че пряката цел е ограничаване на дейността на магистратските организации. "Може би сплашване е тази непосредствена цел", допълни Атанасов.

От съюза смятат, че по-далечната цел е да се "капсулират българските магистрати, така че да не могат да контактуват с колегите си от другите държави".

Относно какво биха предприели, Атанасов заяви, че ще използват всички възможности.

"Ветото е първата възможност, ако бъде приет, дори и във вида, в който вчера е предложен, да. Това е първото средство, което може да се използва,когато един законопроект е противоконституционен и ограничава непропорционално и непреследвайки законна цел ", каза Атанас Атанасов. По думите му, друго средство е да бъде сезиран Европейският съд по правата на човека.

Смисълът на забраната за финансиране е сплашване, смятат от съюза.

Председателят съобщи, че съвместно със Съюза на юристите, са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов заради промените в ЗСВ.