Юридическата общност подкрепя правосъдния министър Христо Иванов в идеите му за реформа в съдебната система. От Съюза на юристите са съгласни с нуждата от промени в Конституцията, за да има ефективна съдебна реформа.
Припомняме, по-рано днес кабинетът официално обяви предложенията си за реформа, която трябва да мине през конституционни промени.

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов също е на мнение, че реформата трябва да мине през промени в основния закон. Позицията си той изрази на празника на Конституцията и Деня на юристите, отбелязан в Съюза на юристите в България.

Реформата не може да бъде имитирана, категоричен бе председателят на ВКС. Реформа в съдебната система според него не можела да се прави с частични козметични промени. Институционалната рамка на съдебната реформа минава през промени в Конституцията, убеден е той, като настоя да се гарантира независимостта на съдебната система.

Лозан Панов иска дебат дали триинстанционното производство е дало нужния резултат и дали то дава тази бързина в процеса, която се очаква от хората. Оттук нататък според мен реформата ще бъде в пакет от закони, които всички ние трябва да се опитаме да подобрим, коментира той.
Трябвало да се помисли дали за някои дела да се върнем крака назад към двуинстанционно производство.

Във ВКС се случило истинско самоуправление, коментира още Лозан Панов своята работа, след като бе избран да оглави ВКС. Той отчете и публичността в работата на ВКС. За пример посочи осветляване на разпределянето на съдия на делото „Цветанов", за което настояваха медиите.
Панов обясни, че не се е колебал, след като системата за случайно разпределение на делата е компрометирана в очите на обществото.

Той отправи въпрос към събралите се юристи дали са доволни от състоянието на СГС. Дали това е съдът, който преди е бил символ на правораздаването, изтъкна Лозан Панов.
Доверието е крехка институция, подчерта председателят на ВКС. То трябвало да бъде спечелено. Той призна, че ако не били думите на френския посланик у нас за случващото се в СГС, възелът можело и да не се разплете. Институциите обаче трябвало да реагират по друг начин.

Лозан Панов призова юридическата общност да е единна. Той настоя всички те заедно да вървят към съдебната реформа, защото всички в обществото ни имат интерес да има работеща правосъдна система.

Правосъдният министър Христо Иванов на свой ред също поздрави юристите за празника им. Той също коментира случката с френския посланик, обяснявайки, че сега виждаме действия на оздравяване в СГС. Преди посланика обаче много български съдии са алармирали ВСС.

Министърът настоя за отключване на съдийския потенциал. Днес с премиера отворихме един политически прозорец, обясни той представената реформа в МС. Иванов призова юристите да се включат в дебата за промени в Конституцията за съдебна реформа.