СДВР и Областната дирекция по безопасност на храните иззеха голямо количество негодни млечни и месни продукти, съхранявани в помещения без всякакви санитарно-хигиенни условия, съобщи МВР.

Служителите на СДВР действали по сигнал за нерегламентирано съхранение на животински продукти, получен във вторник и започнали разследване по изясняването му. Междувременно уведомили и Областната дирекция по безопасност на храните.

Стартирала съвместна проверка на територията на „Източна тангента" в столицата. Там те попаднали на помещения, обособени като складове, в които имало близо 5 тона кашкавал, сирене, извара и кисело мляко. Оказало се, че липсват документи за произход и срок на годност на кашкавала. Проверяващите открили и 2 тона субпродукти с изтекъл срок на годност.

Складовете не отговаряли на никакви норми за съхранение на хранителни продукти и не фигурирали в регистрите на ОДБХ, както изисква чл.12 от Закона за храните. Установени са собствениците на складовете, както и че една от фирмите изобщо на фигурира в регистрите по Закона за храните за извършване на този вид дейност.

Негодните хранителни продукти са иззети, а работата по документиране на цялостната нерегламентирана дейност продължава.