Едно от първите дела в специализирания съд приключи само за час.

Подсъдимите Степан Кара, Георги Бошнаковв, Илия Дърузов, Иван Иванов и Силвия Капчикова сключиха споразумение.

Съдът призна Кара, Бошнаков Иванов и Капчикова за виновни в това, че в началото на октомври 2010 г в Пловдив и Асеновград са се договорили да извършват престъпления в страната с цел набавяне на имотна облага.

В съдебна зала дойдоха всички подсъдими, като единствено украинецът Кара беше доведен с белезници.

Наказанията, които бяха определени са съответно: Степан Кара получава една година затвор при първоначален строг режим, Бошнаков една година условно, Иванов и Капчикова - три години пробация със задължителна регистрация пред пробационен ръководител два пъти седмично за период от три години.

По отношение на Степан Кара от присъдата се приспада престоят му в ареста - от 4 ноември 2010 година до 10 ноември 2011 година - една година и шест дена, което означава, че трябва да му бъдат „върнати" шестте дни.

Петият подсъдим Илия Дърузов не сключи споразумение, тъй като не е получил преписка от обвинителния акт. Такъв му бе връчен на днешното заседание. Предстои да бъде назначен нов съдия докладчик.

Съгласно следственото споразумение съдът отмени мерките на Иван Иванов и Силвия Капчикова - парична гаранция от по три хиляди лв. По отношение на останалите подсъдими мерките са взети по досъдебно производство.

В дадената 30-минутна почивка, за да бъде технически изготвено споразумението подсъдимия Иван Иванов вдигна скандал, тъй като отказа да бъде сниман, скри си лицето с якето и потърси съдействие от охраната на съда, изтъквайки че има право, ако не желае да не бъде сниман.