Сексуално насилие над мъже и жени от Дома за психично болни в село Качулка, побой от персонала и между самите болни - това са част от потресаващите разкрития на обитателите на най-голямото социално заведение в страната.

Едва сега, след смяната на директора те се осмеляват да разкажат какво се е случвало там. Болните са държани под ключ 24 часа в денонощието, твърди новият директор Злати Стоянов пред bTV.

Качулка е селище, построено през социализма на повече от 120 декара площ. Намира се на 28 км северозападно от Сливен. Има статут на защитено селище за деца, а от 2003 г. става Дом за възрастни с умствена изостаналост.

240 мъже и жени са настанени в три от старите сгради. Още поне 5 стоят празни и се рушат. 80% от хората тук са с диагноза умствена изостаналост, другите са психично болни. От тях склонни към агресия са едва 5-6.

Повечето нямат близки. Събитие е, ако някой се обади по телефона да попита за свой роднина, настанен тук.

Освен че заключвали болните и не са им давали лекарства, служителите си устройвали обеди, обзавели си кухня, в която готвели, пушели в сградата и стояли там по 24 часа, без да са на работа. Лишени от лекарства и психиатрична помощ, болните ставали агресивни, биели се и чупели.

„Част от персонала са си позволявали да ги ударят – с юмрук по гърба, през кръста, да ги ритнат в краката – неща, които не е редно да бъдат правени. Като започнах работа, почти във всяка работилница имаше котлони, печки, готвеха се хранителни продукти – манджи, кебапчета. За съжаление – това не е мое мнение, а на хората, които живеят в района, към Качулка се отнасят с недоверие и пренебрежение и казваха „Остави ги, те там си почиват”, обясни Злати Стоянов.

Оказва се, че това е само предверието към драмата в Дома за психично болни. Анатоли е един от леките случаи, не взема лекарства. Тук е от 2009 г. и твърди, че има поне 7-8 случая на побои и сексуално насилие.

„Видях как една санитарка съблече един домуващ и с нейните големите ръце го би по гърба. Преди да изхвърлят стария директор, съм хващал един мъж от санитарите как се опитва да кара някой домуващ да си сваля дрехите и да прави извращения”, разказа Анатоли.

Случаят с глухонямата Валя, която е насилвана от огняря в Дома, бе потвърден от още двама обитатели. Според тях инциденти като тези е имало при двамата предишни директори - Миланов и Стойков. Настоящият директор отказа коментар, защото не бил видял с очите си. Настанил е огняря в друга сграда, за да не бъде близо до болните.

Освен свободния режим, сега те имат и други екстри - фризьорски салон. Организират дискотеки, рождени дни, пътуват на турнири в Бургас.

Според Стоянов нещата в Дома вече са различни, случаи на насилие били изключени. Срещу предишния директор има заведени дела за финансови злоупотреби и се очаква решение на съда.