Районният съд в Благоевград е осъдил рудник „Ораново” край Симитли да заплати 250 хил. лв. на семейството на починал в рудника миньор на 1 август 2013 г., съобщава 24chasa.bg.

Припомняме, на 16 юли м.г. четирима миньори бяха затрупани при срутване на земна маса в рудника. Двама от тях бяха открити малко след инцидента, а търсенето на другите двама продължи почти 20 дни.

На 1 август в рудника почина друг миньор – 49-годишният Асен Грънчаров. Поради влошено здравословно състояние на един от спомагателните работници му прилошало, свлякъл се на земята и е починал, бе съобщено тогава. По-късно съдебно-медицинската експертиза посочи, че Грънчаров е починал от остър инфаркт на миокарда, причинен от „есктремно претоварване, произтичащо от спешната обстановка, довела до силно нервно-психическо напрежение и претоварване на сърдечно-съдовата система".

Смъртта е определена като трудова злополука, а от задължителната застраховка на миньорите, съпругата му, синът и дъщерята му са получили общо 47 500 лв. Тримата наследници обаче са внесли иск в съда срещу мината да получат общо 280 хил. лв. за причинени неимуществени щети, болки и страдания, като от тази сума се извади взетата вече застраховка.

В хода на делото са разпитани близки на починалия, които са обяснили, че в дните на издирване на затрупаните му колеги, той бил преуморен, притеснен и буквално на ръба на силите си. Те го съветвали да си вземе болничен. "Доста колеги са в болнични, ако и аз изляза, кой ще намери телата", казвал им Грънчаров.

По думите на съпругата му, в дните на издирването, той е работел при изключително физическо натоварване, на извънреден график и без спазване на часовете за почивка. Подложен бил на психическо напрежение, заради случилото се с колегите му. За тези 17 денонощия той не се е хранел нормално, нито почивал, от натрупаното физическото претоварване и безсъние рухнал психически.

Мината е оспорила в съда размера на обезщетението. Представила е карта за профилактичен медицински преглед, направен месец по-рано. Тогава лекарите са дали заключение за диспансеризация на работника и той е насочен за консултация към кардиолог.

Според магистратите обаче, това, че Грънчаров е насочен за консултация с кардиолог, не означава категорично, че е бил болен.

Районният съд в Благоевград уважи молбата на вдовицата и двете деца на починалия. Осъди фирмата концесионер на рудника "Пирин Ораново" да им плати общо около 234 хил. лв., 15 600 лв. разноски за адвокати и 9000 лв. държавна такса.

Решението на първоинстанционния съд не е окончателно и мината ще обжалва размера на обезщетението пред окръжните магистрати.