Партията на Николай Цонев „Нова Алтернатива" внася искане при главния прокурор Сотир Цацаров против регистрирането на Националистическа партия на България - учредена в събота, 9 ноември.

Според Нова алтернатива въпросната партия се формира като противоконституционна по следните признаци:
Наказателен кодекс, Глава трета ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПРОТИВ ПРАВАТА НА ГРАЖДАНИТЕ, Раздел

I. Престъпления против равенството на гражданите (Загл. изм. - ДВ, бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.05.2011 г.)
Чл. 162. (1) (Изм. - ДВ, бр. 27 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.05.2011 г.) Който чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 27 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.05.2011 г.) Който употреби насилие срещу другиго или повреди имота му поради неговата раса, народност, етническа принадлежност, религия или политически убеждения, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание.

В основата на новия политически субект "Националистическа Партия на България" ще бъдат младежки националистически организации и членове на фен клубове от София и страната като "Национална Съпротива", всички дивизии на "Кръв и Чест", "Българска Национално-радикална Партия", фен сдружение "Офанзива" и др.

Организацията залага на това, коментират от партията на Цонев, да се продаде на масово дезинформирания избирател, ползвайки методите на евтината националистическа пропаганда.
Според тях Националистическа партия на България се явява като поредния псевдо-патриотичен проект в страната, разчитащ на петнайсетминутна слава, постигната, чрез добре планирана медийна кампания. Петнайсетминутната слава на омразата и на подклаждането на междуграждански конфликти. Петнайсетминутна, но достатъчна, за да вкара популизма в Парламента.

Всъщност, единственият ангажимент, който новата парадно-националистическа партия поема, е да противопостави българските граждани един на друг и да прибере онези 30 сребърника, които някой ще преведе в офшорните й сметки, се казва в изявлението на „Нова алтернатива".