Софийската градска прокуратура (СГП) е протестирала решението на Софийския градски съд от вчера за връщането на делото за бюлетините в Костинброд заради процесуални нарушения от страна на прокуратурата. Протестът е внесен в Софийския апелативен съд.

Прокурорът подробно оспорва твърдението на съдията-докладчик, върнал делото, според когото в обстоятелствената част на обвинителния акт не били посочени специалната цел на престъплението и целената от обвиняемия облага.

Според прокурора този извод е неправилен, тъй като в диспозитива на обвинителния акт, към който съдът няма никакви забележки, специалната цел на престъплението ясно била посочена: „..с цел да набави облага за другиго - „Мултипринт" ООД, представлявано от Йордан Станков Бончев, (изразяваща се в спестени организационни и производствени дейности за изпълнение и обезпечаване на договорните задължения)".

В Раздел ІІІ от обстоятелствената част на обвинителния акт се съдържало подробно описание на поведението на обвиняемия, чрез което бил посочен прекият умисъл за извършване на деянието.

„Знаейки, че сроковете за изпълнение на договора са изключително кратки, обвиняемият Росен Желязков целенасочено не осъществил контрол върху изпълнението му по отношение на съпътстващите задължения на "Мултипринт" ООД, които биха създали производствени затруднения и биха увеличили технологичното време за изпълнение на предмета на договора - изготвяне и доставка на изборните бюлетини в срок до 8 май 2013 г."

Желязков също така не предприел никакви действия по отношение на изпълнителя, за да бъде гарантирано отпечатването на точния брой бюлетини. Не е било осигурено и съхраняването в печатницата на негодните бюлетини (технологичния брак) при строг режим на достъпа, в отделно помещение, до приключване на изборите.

Припомняме, бюлетините бяха намерени в печатница на „Мултипринт" в Костинброд ден преди парламентарните избори през май миналата година. Единственият подсъдим по делото е Росен Желязков, който беше главен секретар на Министерския съвет по време на служебното правителство.

На 16 декември прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Желязков за престъпление по служба, а именно, че по време на подготовката на извънредните парламентарни избори през месец май не е изпълнил служебните си задължения и не е осъществил контрол върху дейността на служителите от администрацията към МС по отношение на изпълнението на задълженията на "Мултипринт" ООД да отпечата и достави бюлетините за гласуване.

Заради това се е стигнало до отпечатването на 351 075 бюлетини, "годни да послужат по предназначение, извън възложените по договора". Според прокуратурата от бездействието на Желязков е произтекло "създаване на обществени нагласи, довели до недоверие от страна на значителна част от българските граждани към изборния процес".