Окръжният съд в Благоевград остави шефа на КАТ-Благоевград Данаил Стоицов в ареста за постоянно.

Заседанието се гледаше при закрити врата, защото пред съдията Атанас Маскръчки постъпиха молби от адвокатите на обвинените, че те не искат да бъдат снимани. Защитата се позовава на Регламента за защита на личните данни, който влиза в сила от днес. Прокуратурата също поиска заседанието да бъде закрито, а съдията уважи исковете.

Обвинение за шефа на КАТ-Благоевград и негов съучастник

Обвинение за шефа на КАТ-Благоевград и негов съучастник

Арестувани са с мярка за неотклонение "задържане" за 72 часа

На делото съдията реши Стоицов да остане в ареста. Другият задържан обаче - Бойко Шарков, беше освободен от ареста срещу парична гаранция в размер на 7 000 лева.

Решението може да се обжалва пред Апелативният съд в София, съобщи "24 часа".

Откритият пистолет в шефа на КАТ-Благоевград бил на негов приятел

Откритият пистолет в шефа на КАТ-Благоевград бил на негов приятел

Съдът решава дали да остави катаджиите в ареста

Припомняме, Стоицов и Шарков бяха задържани при спецакция в пътната полиция в Благоевград срещу служители, получавали подкупи при схема за експресна регистрация на автомобили и за получаване на ВИП номера.

Срещу началника са повдигнати три обвинения - за схема за незаконна експресна регистрация на автомобили и отдаване на ВИП номера, за незаконно държане на пистолет и престъпления по служба.

Незаконен пистолет и пари са открити в кабинета на шефа на КАТ-Благоевград

Незаконен пистолет и пари са открити в кабинета на шефа на КАТ-Благоевград

От Следствието не уточняват броя на задържаните

По-рано днес Михаил Халачев, който е бивш шеф на пътната полиция в областния град и приятел на задържания Стоицов, заяви, че оръжието, което беше намерено в сейфа на Стоицов в хода на спецакцията, е негово. По думите на Халачев той притежава пистолета от 20 години и има разрешително за него. Срокът на разрешителното изтичал през 2020 година.

Мъжът информира, че е оставил оръжието си в касата на Стоицов, защото пътува често в чужбина, а наскоро имало обир в жилище на ловец, което го притеснило. "Задигнаха му пушките и го осъдиха", заяви той.

Халачев посочи и че откритите 5 300 лева в сейфа на началника на Пътната полиция в Благоевград също са негови. Когато дал пистолета, той оставил и сумата, която била предназначена за организиране на футболен турнир на пътните полицаи от региона.

Минимум трима са замесени с корупция в КАТ-Благовград

Минимум трима са замесени с корупция в КАТ-Благовград

В задържания шеф на КАТ са намерени и 5300 лв