Съдия Владимира Янева е подала оставка като председател на Софийския градски съд. Това потвърдиха за News.bg от пресцентъра на съда. Съдия Янева е депозирала оставката си пред Висшия съдебен съвет (ВСС).

Пред БиТиВи Владимира Янева уточни, че не напуска съдебната система и остава съдия. Според нея не е редно при наказателно производство най-големият съд в страната да остава без председател. Именно заради това дава шанс да бъде избран нов ръководител на съда.

Припомняме, че след като станаха известни редица факти по казуса „Червеи" във Висшия съдебен съвет постъпи предложение срещу Янева да бъде образувано дисциплинарно производство.

Миналата седмица членовете на Висшия съдебен съвет гласуваха отстраняването на съдия Владимира Янева като съдия и като председател на Софийския градски съд. Магистратите бяха единодушни в решението си.

Искането съдийката да бъде временно отстранена от ръководната длъжност дойде от обвинител номер 1 Сотир Цацаров. То бе именно заради аферата "Червеи".

От своя страна пък новият председател на Върховния касационен съд Лозан Панов поиска цялото ръководство на СГС да бъде отстранено по повод скандала "Червеи".

При изслушването на шефа на СРС-ата Бойко Рашков пред Висшия съдебен съвет стана ясно, че разрешенията, надвишаващи законовите срокове, за прилагане на СРС по разработката "Червеи", са издадени от един и същ съдия от Софийски градски съд, а именно Владимира Янева.

В края на миналата година съдии от Софийски градски съд поискаха оставката на ръководството си. Те обосноваха искането си със случаите с разпределянето на делата. Магистратите твърдят, че нямат доверие в действията на ръководството си и са обезпокоени, че авторитетът на СГС ще се срине непоправимо. Градските съдии бяха подкрепени от колегите си от районния съд.