Осъдиха на шест години затвор Любомир Младенов за причиняване на смърт по непредпазливост. Тя е настъпила след умишлено нанесена средна телесна повреда на майка му, съобщи Дарик.

До август 2014 г. обвиняемият Любомир Младенов живеел в дома на майка си Надежда Младенова в село Костенци, област Монтана. Той е криминално проявен, условно осъждан за кражба, не работел.

Майката и синът нямали много социални контакти. Не посрещали гости в дома си, близки не ги посещавали често. Младенов злоупотребявал с алкохол, не полагал никакви грижи за възрастната си майка, като дори често вземал пенсията й и системно я малтретирал. Жената споделила проблемите на съседа си, който й купувал продукти, помагал по възможност и съдействал да оформи документи за настаняване в Дома за стари хора в град Берковица.

На 11 август 2014 г. обвиняемият Младенов отново имал спор с майка си за пари. Жената не могла да му даде, поради което той й нанесъл поредния побой – удрял я многократно с юмруци по главата и тялото, след което напуснал къщата.

По-късно същия ден съседът на Надежда Младенова отишъл до къщата й, за да й занесе пенсията. Мъжът подвикнал от портата, но никой не се обадил, поради което той влязъл вътре и видял, че възрастната жена лежи неподвижно на кревата със затворени очи, без никакви реакции.

Съседът извикал кметския наместник на селото, която веднага дошла на място. След пристигането на медицинския екип пострадалата била транспортирана до болницата в Монтана за оказване на помощ.

По данни на медицинските лица, жената била приета в болничното заведение в крайно тежко общо състояние, с видими телесни травми, оток и кръвонасядане от лявата страна на лицето и шията, трудно контактна и неадекватна.

Междувременно кметският наместник подала сигнал за случая в полицията. Посетили същия ден дома на пострадалата служителите на реда заварили там обвиняемия и провели разговор с него. Той заявил, че майка му е в болницата, поради претърпян инсулт.

Обяснил, че цял ден брал къпини и от познат съселянин научил за случая. Отрекъл системен тормоз и малтретиране на майка си, включително и да я е бил същия ден. Младенов не посетил майка си в болницата, не се осведомявал за състоянието й нито от близките, нито от лекуващите лекари.

Въпреки проведеното болнично лечение, на 15 август 2014 г. възрастната жена починала. От заключението на съдебно-медицинската експертиза е видно, че непосредствената причина за смъртта на 79-годишната жена е остра дихателна и сърдечна недостатъчност, настъпила след травма на главата, както и развила се в резултат на тази травма двустранна абсцедираща бронхопневмония.