Съдия Румяна Ченалова призна, че Велков е различен от останалите синдици. Много важна е колаборацията на съда и синдика, трябва да има взаимно доверие, трябва да има психологически комфорт, когато се работи. Всеки съдия работи с определен брой хора, с които работи най-добре, заяви пред БиТиВи съдийката.

Припомняме, тя бе обвинена от френския посланик за това, че е спомогнала за кражбата на френски фирми чрез назначаването на станалия известен покрай TV7 синдик Панайот Велков.

Ченалова подчерта, че Велков е активен, буквално живее в дружествата. Тя призна, че го е назначавала и преди (макар и само за 6 дни), но посочи, че не е лъгала ВСС при изслушването си, когато е казала, че не помни конкретната ситуация. Съдийката посочи, че работи с още 14 синдици.

Магистратът продължи с контраатаката си срещу „Белведере Дистрибуция" ЕООД и „Домейн Менада" ЕООД, която започна преди дни с подробен доклад, качен на страницата на Софийски градски съд. Тя твърди, че френският посланик е бил подведен, защото фактите се поднасят едностранчиво от страната, която има определен интерес от развитието на производството. По думите й фирмите наистина са представили доказателства, че са платили задълженията си, но по закон кредиторът е този, който може да спре производството.

Тя съобщи, че има още четирима нови кредитори, като не може да се твърди, че те са били допълнително присъединени, защото вещо лице решава кой може да има претенции към компания в несъстоятелност.

Ченалова допълни, че според годишните доклади на двете френски фирми, пасивите са превишавали значително активите, имали са милиони задължения по фактури към доставчици и са били практически декапитализирани.

В същото време, по думите й, Велков се разпоредил да се платят заплатите и сметката за ток, за да продължава дейността. Магистратът изключи варианта да не е била уведомена от него, че е сключил скъп договор за охрана с „Делта Гард" (фирма на небезизвестния Митко Каратиста, охранявала и TV7-б.р.).

Съдия Румяна Ченалова остро се възпротиви на твърдението, че основно при нея се падат делата, свързани с Делян Пеевски и Цветан Василев. По думите й всяко от спорните дружества има по няколко производства, които се падат на различни състави.

Тя е категорична, че няма начин чрез съдебни процедури да бъде открадната фирма в България. Магистратката коментира, че е обект на атака, а нито една професионална организация не се е обявила в нейна защита.

„Аз съм български съдия и съм част от българския съд, на който се дължи уважение, защото въпреки тежките условия и тежките упреци продължава да работи", коментира Ченалова.