Стартира "Синя зона" във Варна, стана ясно от заседание на съветниците от временната комисия "Структури и общинска администрация" към Общинския съвет във Варна.

"В момента се работи по проекта за "Синя зона". След като бъде приет и бъде издадена заповед от кмета на общината, ще можем да пристъпим към физическото полагане на хоризонтална и вертикална сигнализация", изтъкна директорът на ОП "Паркинги и синя зона" Младен Иванов.

Зоната трябва да стартира през май и ще работи от 9:00 до 19:00 часа в делнични дни. През почивните дни паркирането в морския град ще бъде безплатно. Цената за използване на "Синя зона" е предвидена в размера на 1 лев, а максималния престой за автомобилите ще бъде 3 часа.

Ще бъде увеличен и броят на служителите в общинското предприятие "Общински паркинги и синя зона". Временната комисия даде съгласието си за увеличаване на персонала със 105 души - от 118 на 223 служители.

Иванов обясни, че в този брой влизат всички служители за първия и втория етап на Синята зона. Назначенията обаче ще бъдат поетапни, увери той. 

Повечето нови назначения ще бъдат на длъжност инспектор "Синя зона". 59 нови кадри ще се назначат на тази позиция. Шофьорите на специализирани моторни превозни средства, включително "паяци", ще бъдат 12. Около 10% от служителите ще имат управленски функции, стана ясно на днешното заседание.