Съпротивата на пушачите няма да спре. Това обяви Андрей Слабаков на пресконференция в БТА по повод учредяването на нова гражданска организация „Национална асоциация на свободните" (НАС).

Той заяви, че целта на Асоциацията е да работи против законите, които се пишат против българските граждани. Слабаков заяви, че от НАС ще се занимаят със Закона за футболното хулиганство и със Закона за Топлофикация, но на първо време ще обърнат голямо внимание на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места.

„Законът за пушачите зорлем прави от хората престъпници", категоричен бе Слабаков и допълни, че основният проблем не е при възрастните пушачи, а при липсата на превенция при младежите под 18 години.

Слабаков обеща, че от НАС ще проведат кампания в училищата в София, защото не е ефективно на децата да се обясняват вредите от тютюнопушенето само от непушачи.

Представители на новата асоциация изказаха мнението, че Законът е крайно лицемерен, защото и тази година в бюджета са заложени близо 72 млн. лв. за субсидиране на тютюнопроизводството, а от влизането в сила на забраната в държавната хазна са постъпили още 300 млн.лв. от акцизи върху цигарите. Слабаков предложи всички средства от акцизите върху цигари да се влагат автоматично в здравеопазването.

Според Джоко Росич спадът в статистиката на количествата консумирани тютюневи изделия се дължи не на Наредбата, а на това, че през зимния период дните са с 5 часа по-къси и е естествено хората да пушат по-малко.

„Господа, това е позор - българи да шпионират българи", коментира той по повод доброволците на движение „България без дим", които дебнат за пушачи в заведенията и подават сигнали на здравните инспектори.

В новата гражданска асоциация членуват и лекари, които не пропуснаха да отбележат, че от медицинска гледна точка алкохолните продукти са в пъти по-вредни от цигарите. Според тях е разбираема и дори похвална от професионална гледна точка позицията на здравния министър Десислава Атанасова, но Икономическата комисия е трябвало да вземе решение за отмяна на забраната, защото в момента страната ни губи милиони левове.

Атанас Янкулов гордо заяви, че вече е непушач, но въпреки това желае да направи всичко възможно пушачите да имат равни на неговите права. Той бе категоричен, че след въвеждането на забраната никой не е спрял цигарите, а хората просто са спрели да посещават заведенията.

Представител на ресторантьорския бранш припомни, че през 2010 г. навсякъде са обособени зали за непушачи, като наредбата за това разделение е била пряко от Европейския съюз и е трябвало да влезе в сила чак през 2014 г.
„Законът за пълната забрана няма нищо общо с Европа. Отново се оказахме по-големи католици от Папата", заяви ресторантьорът.

Проблем със забраната за тютюнопушене отчетоха и от Сдружение на футболните привърженици. Председателят Елена Ваташка заяви, че на стадиона трябва да има място за всички и допусна, че по време на футболен мач здравните инспектори ще бъдат посрещнати „на нож".

От НАС обещаха, че на 1 февруари в 15.30 часа ще има нов митинг пред Народното събрание, който ще събере всички недоволни от новия рестриктивен закон.
„На 2 февруари не можем да го направим, защото тогава парламентът има празник", уточни Слабаков.