В рамките на досъдебно производство в Специализираната прокуратура е върнат ценен музеен експонат в Пловдив, съобщиха от прокуратурата.

Директорът на Регионалния археологически музей - Пловдив Костадин Кисьов благодари с писмо на главния прокурор на Република България Сотир Цацаров за връщането на ценен музеен експонат. Шлем-маската от I в. сл. Хр. е била открадната от музея през 1995 година.

В рамките на разследване по линия на културно-историческото наследство, водено в Специализираната прокуратура, експонатът е намерен и върнат в музея. Делото се води срещу организирана престъпна група от четири лица, които извършват трафик на културно-исторически ценности. Работата по случая продължава.

Антиката, върната на музея, представлява параден шлем - маска от I в. сл. Христа. Тя е открита при археологически разкопки през 1905 г. в надгробна могила - кв. Каменица, гр. Пловдив.

Шлемът е изработен от желязо, под формата на човешка глава с пластично оформена коса.  Върху косата е апликиран сребърен венец от лаврови листа, който в тилната част завършва с възел.

Лицето заедно с ушите  е изработено от тънък сребърен лист. През 70-те години е извършвана реставрация и укрепване на лицето от вътрешната страна.