Министерството на вътрешните работи е изискало от ръководството на "Летище София" ЕАД да проведе заседание на Летищния комитет за обсъждане на случая, при който самолет с петима души на борда беше пуснат да излети непроверен от летището. Това информира пресслужбата на МВР.

Регионална дирекция "Гранична полиция" - Аерогари е назначила комисия за извършване на проверка.
Резултатите ще бъдат докладвани на главния прокурор Сотир Цацаров утре, 18 юли.

Самолет излетя непроверен от летище "София"
Обновена

Самолет излетя непроверен от летище "София"

Частният самолет е излетял от Габрово

Малко преди в изявление пред медиите изпълнителният директор на "Летище София" ЕАД Владимир Рапонджиев обобщи детайлите около случая от 13 юли.

По думите му на 13 юли частен самолет с 5 души на борда е кацнал на летището в София в 15.30 часа от летателна площадка "Драгановци". Самолетът е излетял в 16.48 часа без да бъде проверен.

"Рамп-агентът е направил грешка, а случилото се е поредица от случайности", обясни Рапонджиев и допълни, че служителят, който е с дългогодишен опит в дейността, в момента е с отнет пропуск.

"Щом има грешка - ще има наказание, а виновният ще си понесе наказанието... Тече проверка по случая и след нейното завършване, ще излезем с окончателните резултати", каза още Рапонджиев. Той увери, че случаят ще остане изолиран и ще бъдат предприети всички необходими мерки за недопускане на подобни ситуации.

По-рано днес директорът на ГД "Гранична полиция" главен комисар Светлан Кичиков заяви пред БНТ, че веднага след излитането на самолета, гръцките власти са били уведомени.
"Лицата са установени и са проверени. По тях няма нищо притеснително. Наземният оператор е допуснал тази грешка като не е уведомил граничните власти. Може би ако беше голям самолет нямаше да се случат тези неща. Малките самолети подлежат на друг контрол и наземният оператор е допуснал груба грешка", заяви още Кичиков.