Служител на фирмата за кетъринг е замърсил вторично храната в детската градина във варненското село Кичево със салмонела ентеридитис.
Това показват лабораторните изследвания на Българската агенция по безопасност на храните и Регионалната здравна инспекция във Варна. Експертите изследваха храната, кухненското оборудване и персонала на детската градина в село Кичево и фирмата за кетъринг.
В края на миналата седмица 7 деца от детското заведение бяха със симптоми на хранително натравяне. Лабораторните изследвания показват, че източник на заразата не е храната, а заразоносителство от персонала на фирмата, която е изхранвала детското заведение.
„Служителят е отстранен от работа, за да се лекува, след което той ще бъде възстановен на работа", каза д-р Камен Николов от Българска агенция по безопасност на храните пред журналисти. Той увери, че кухните са проверени и храните, с които заразените работници са имали контакт, са бракувани и ще бъдат унищожени.