Свободни щатове за административни длъжности в момента няма. Тези, които се съкращават, са за пожарникари и полицаи на улицата, а не за административни длъжности. Това обяви председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Валентин Попов на неделна пресконференция.

Служителите на МВР са в стачна готовност. Промените в Закона за МВР, които минаха първо чете, са отключили недоволството на синдикалната федерация, която въстана срещу липсата на реален социален диалог в МВР. Служителите на силовото министерство са възмутени от липсата на конструктивен диалог. Засега представителите на организацията останаха предпазливи относно точни планове и дати за ефективни протести, но бяха категорични, че ако мнението им продължи да се неглижира, ще пристъпят и към тази крачка.

Единственият опит да се направи нещо като обществено обсъждане по промените, под егидата на Народното събрание, трудно може да се нарече дебат, смята Валентин Попов, председател на УС на СФСМВР. По-сериозният проблем била липсата на дебат в парламента - в Комисията по вътрешна сигурност и в пленарна зала.

От синдикалната формация са съгласни с мнението на министър Вучков, че МВР в момента не изглежда добре. Страхуват се обаче, че едва ли скоро ще започне да изглежда по-добре. Според служителите реформите в България почти нямат общо с начина, по който се осъществяват в развитите европейски страни. „Не се усеща присъствието на гражданите, които са потребителите на сигурността", визира Попов.

Засега служителите не усещали нито търсене на допирни точки, нито опити за истински дебат и за сближаване на позиции. Това не просто застрашавало професионалните и социалните права на служителите, а по думите им, крие сериозен риск за сигурността на гражданите. „Имаме ясно съзнание, че качеството на услугата сигурност е изключително ниско", заяви Попов.

Председателят на синдикалната организация обърна внимание на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението", която в момента се „тресе от проблеми". Все още не е издадена наредба, която трябва да регламентира минималния числен състав на екипите. Попов посочи, че са държали в екип да има не по-малко от трима служители. В момента обаче МВР не е в състояние да го направи. Дори след намаляване с 294 незаети щата, остатъкът от тях отново няма да бъде запълнен в близките две години. Причината е, че няма да могат да бъдат обучени кадри за тях. Според Попов висококвалифицирани специалисти, обучени за справяне с ядрени аварии, земетресения, ще бъдат изпратени като обикновени пожарникари, за да запълнят празнотата в екипите.

Припомняме, пожарникари вчера излязоха на протест под прозорците на МВР в столицата, за да се обявят против планирани съкращения в системата и да призоват за по-добри условия за работа

Предвижда се от 1 април всеки новоназначен на административна длъжност да бъде назначен по Закона за държавния служител, а не по Закона за МВР. От СФСМВР са недоволни от това, че липсва анализ за резултатите от такива планове - чисто финансови режийни, как ще се отрази на бюджета на МВР, както и на бюджета на НОИ.

Влиза реформа, в която изключително е променена философията на държавната служба в МВР и тя влиза по неправилен начин, подчерта и зам.-председателят на УС на СФСМВР Илия Кузманов. В началото на седмицата федерацията ще обяви протестна готовност. 60 % от дружествата, които членуват, са потвърдили участието си дори в ефективен протест. Социалният мир се взривил, по думите му, с решението служител да бъде пенсиониран на 45 години без мотиви, само защото е придобил правото на пенсия. „Това се използва само за назначаване на удобни за директора служители, за разправа със синдикални активисти и с политически цели", заподозря Кузманов.

Служителите искали и по един ден отпуск, за всяко свое дете до 18-годишна възраст. Мотивът за настояването им е, че по време на всякакви национални празници работят и искат поне веднъж в годината да бъдат с децата си. „Ами ако има 5 деца?", бил отговорът на народните представители, по думите на Кузманов.

СФСМВР предлага вариант - в рамките на няколко месеца да се проведе едно всенародно обсъждане между медии, НПО, политически парти и синдикатите. Следващата крачка е да се направи реформа за поне 10 години, защото състоянието на МВР е такова, че не може да се оправи в по-кратък период. След като са идентифицирани всички промени и е взето отношението на гражданите и служителите, държавата да се ангажира с набелязаните мерки.

Свободните щатове бяха абсолютно нужни по малките районни управления. Именно там бяха напуснали пенсионирани или преместени служители, които работят на терен като патрулни полицаи, разследващи и криминалисти", коментира Добромир Добрев, зам.-председател на СФСМВР. В момента един разследващ работи по 30 досъдебни производства, като за всяко едно от тях му се пада само по ден и половина за разследване. Добрев е категоричен, че авторитетът на МВР пада, а реформата е лишена от правна експертиза и анализ. По думите му, министърът е добре  запознат, че служителите полагат по над 280 часа труд на година, въпреки че законът го забранява. Този „робски труд" не се компенсира.

Проблемите на границата също са на дневен ред. Отпуските за служителите там ще бъдат мираж, според Добрев. И докато умората нараства, мотивацията спада. „Събираме се на едни седянки, на които просто ни се съобщава какво ще се случи, а не се иска нашето мнение", жалва се Добрев.

Социалните компенсации в ЗМВР и Закона за държавния служител са различни. Много е странно и опасно да се неглижират такива проблеми, коментира Милован Давидов, зам.-председател на Управителния съвет.

Зад тази система стоят хора - служителите правят МВР, напомни той. По думите му, никой не желае служител, който не може да опази своята сигурност, да пази тази на околните. Никой не иска такъв служител да пази сигурността му, защото той не може да пази своята, а камо ли да запази някой друг.

Служителите на МВР са категорични, че ще отнесат проблемите си на европейско ниво. Синдикалната организация ще участва в Европейски полицейски конгрес. На 15 април имат  потвърден и уъркшоп в Европейския парламент, където пред около 120 депутати ще презентират и дискутират за социалния диалог в България.