Цялостно реално финансиране и изпълнение на социалните искания на служителите в затворите.

Това отново поискаха 120-те делегати на общото събрание на синдиката на служителите в затворите, което се провежда край Варна, съобщи БНР.

Протести не се планират засега, но готовността за това остава, каза Иван Петров, председател на синдиката и обясни, че в момента активните протестни действия само са отложени. Синдикалната организация изразява готовност във всеки един момент обаче да ги поднови.

По думите на Иван Петров това е "толеранс от време" на Министерството на правосъдието, въобще на управляващите, да приведат всички нормативни документи според изискванията на закона и служителите в затворите да получат това, което е по закон.

Припомняме, в края последния месец на 2014 година служителите на затворите организираха щафетни протести, национален протест и митинг в София с искания да започнат да им се заплащат социалните придобивки, които им се полагат по закон.

Служителите в затворите у нас са близо 4200, ката половината от тях са надзиратели. Едновременно с това те са крайно недостатъчни, тъй като има случаи, в които един надзирател в затвора отговаря и за до 250-300 души на дежурство.

Ние работим на санитарния минимум, според определението на Иван Петров.