Юристите Павел Чернев и Николай Хаджигенов сблъскаха в студиото на предаването "Тази сутрин" по БиТиВи гледните си точки относно смъртното наказание и условията на затворите у нас.

Чернев коментира, че сред обществото има силно желание за връщане на смъртното наказание и ако то не работи, в САЩ щели да го премахнат. Според юриста хора като обвинения за убийството на Вероника - Илиян Здравков, със сигурност живеят по-добре в местата за лишаване от свобода, отколкото навън. Там те получавали храна и отопление. Такъв лукс със сигурност не е имал навън, заключи Павел Чернев. Той изтъкна, че Вероника не е единствената жертва. Имаме убийство в Правец, в Самоков. Чернев посочи, че информацията за Самоков била съвсем прясна, от социалните мрежи. Там жена била пребита до смърт заради 20 лева.

Става дума за избуяване на етническа оцветена престъпност, циганска престъпност, категоричен е Чернев. Той посочи още, че разследването за убийството на Вероника е в много начален стадий и тепърва ще се представят доказателства.

От своя страна Николай Хаджигенов смята, че искането за връщане на смъртното наказание е "див политически популизъм". Относно заявеното от Павел Чернев, че обвиненият за убийството на Вероника извън затвора не е получавал такъв лукс, Хаджигенов реагира много остро. Той заяви, че това е голямата новина, че условията в затворите у нас са луксозни. По неговите думи, нашите затвори приличали на ад. Той обвини Чернев, че хипотезата му е политическа.

Николай Хаджигенов е убеден, че истинското наказание е поне 20-30 години затвор. Той обясни твърдението си с факта, че при смъртното наказание - всичко свършва много бързо. Убиваме осъдения и готово. Но ако той прекара 20-30 години в затвора, ще усети истински, че е наказан.

Съществува възможността за грешка - МВР и прокуратурата създават доказателства. Недопустимо е да сочат, че това е убиецът, как знаят, че той е убиецът, ако нямат конкретни доказателства. МВР и прокуратурата не вършат това, за което им плащат, смята още юристът.

По време на спора между Чернев и Хаджигенов, Павел Чернев дори извади адвокатската си карта, защото остана недоволен, че Хаджигенов коментирал професионалните му качества.

Жители на Велико Търново искат референдум за връщане на смъртното наказание. След убийството на Вероника те са стартирали национална подписка.  Подписката се организира от група за граждански контрол и ще се проведе в градовете, в които през последните седмици и месеци станаха тежки криминални престъпления като убийствата в Правец, София и Велико Търново. След като приключи, тя ще бъде внесена в Народното събрание.

Пред БиТиВи основният организатор на подписката в старата столица Петко Ганчев коментира, че МВР и армията трябва да са под строг граждански контрол. По думите на Ганчев, институциите трябва да се стреснат и да признаят, че интеграцията на едни хора не помага. "Какво да чакаме, да дойдат да ни отрежат главите като в Сирия, Афганистан", попита организаторът на подписката за референдум. Той е категоричен, че тези жестоки престъпления трябва кардинално да се изкоренят.

Петко Ганчев обясни, че трябва да е ясно, че престъплението е извършено точно от определен човек. Трябва да има неоспорими доказателства за това. Ганчев подчерта, че съдът трябва да отсъди присъдата по законите, които е приел парламентът. Именно заради това е необходимо те са да бъдат променени така, че смъртното наказание да бъде разрешено.

Жителите на Велико Търново са категорични, че убиецът на Вероника заслужава най-тежкото възможно при сегашното законодателство наказание, а именно доживотен затвор без право на замяна. Те призовават съдът да вземе безкомпромисно решение.