Директорът на Специализираната болница по онкология в София доц. Петранка Троянова ще подаде оставка, а директорският борд ще бъде сменен от здравния министър.

Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев, цитиран от zdrave.net.

Той допълни, че в лечебното заведение ще бъде назначен прокурист. Промените най-вероятно ще станат факт по-късно днес.

Припомняме, преди дни Сoфийската градска прокуратура съобщи, че е образувано досъдебно производство за длъжностни престъпления в болницата. Сигналът за нарушенията бе подаден от Центъра за защита правата в здравеопазването и се отнасяше за сключване на неизгодни договори, еднолични решения и неправомерно вземане на пари от пациенти.

Според прокуратурата има достатъчно данни за извършено престъпление и образуване на досъдебно производство, обясни тогава прокурор Пламен Панайотов.

Междувременно от директора на болницата разпространиха съобщение до медиите. В него се посочва, че ръководството на СБАЛО категорично заявява, че в работата си спазва законовите изисквания в страната.

Цялостната дейност, всички конкурси и обществени поръчки се провеждат според действащите нормативи и при пълна прозрачност, твърдят от лечебното заведение.

От там заявяват, че няма да правят допълнителни коментари и изявления по случая, за да не пречат на официалното разследване.